FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 60. obljetnica oslobođenja Buchenwalda

WEIMAR, 10. travnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelar GerhardSchroeder u nedjelju je u Weimaru na svečanom obilježavanju 60.godišnjice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Buchenwaladnaglasio da je sjećanje na zločine nacionalsocijalizma trajna moralnaobveza Njemačke.
WEIMAR, 10. travnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder u nedjelju je u Weimaru na svečanom obilježavanju 60. godišnjice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Buchenwalad naglasio da je sjećanje na zločine nacionalsocijalizma trajna moralna obveza Njemačke.

"Sjećanje na razdoblje nacional-socijalizma, rat, genocid i zločine dio su našeg nacionalnog identiteta. To je stalna moralna odgovornost", rekao je socijal-demokratski kancelar pred 550 bivših zatvorenika tog logora u kojem je ubijeno 56.000 ljudi.

"Mi ne želimo i nećemo dozvoliti da nepravda i nasilje, antisemitizam, rasizam i mržnja prema strancima jednog dana ponovno dobiju šansu", dodao je Schroeder.

Predsjednik gornjeg doma Njemačkog parlamenta Bundesrata Dieter Althaus, pozvao je na više pozornosti prema desničarskom ekstremizmu. "Moramo se više potruditi i reći više od 'nikada više'", rekao je.

Predsjednik Središnjeg vijeća židova u Njemačkoj, Paul Spiegel je ocijenio da se mora nastaviti s oživljavanjem uspomena. Samo na taj način moći će se jamčiti budućim generacijama da patnje svih žrtava nacističkog razdoblja nisu bile potpuno uzaludne", rekao je.

Među govornicima su i dvojica istaknutih pisaca koji su bili zatočeni u Buchenwaldu, Španjolac Jorge Semprun i Mađar Imre Kertesz. Za vrijeme Semprunova govora začuli su se ljutiti povici kad je ukazao na to da na sljedećoj memorijalnoj svečanosti 2015. godine više neće biti preživjelih bivših zatočenika logora. "Svjedoci će nestati i zanijemiti", rekao je Semprun.

Svečanosti su nazočni i američki veterani koji su sudjelovali u oslobođenju logora 11. travnja 1945. godine.

Na mjestu na kojemu se nekada nalazio logor, u kojemu je od 1937. do 1945. bilo smješteno 250.000 ljudi, svečano je položen vijenac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙