FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka obilježava 60. godišnjicu oslobađanja Buchenwalda

BERLIN, 7. travnja 2005. (Hina/AFP) - Njemačka vlada u četvrtak jeoznačila početak niza svečanosti kojima će obilježiti 60. godišnjicuoslobađanja koncentracijskog logora Buchenwald (na istoku Njemačke),gdje je život izgubilo oko 56.000 ljudi.
BERLIN, 7. travnja 2005. (Hina/AFP) - Njemačka vlada u četvrtak je označila početak niza svečanosti kojima će obilježiti 60. godišnjicu oslobađanja koncentracijskog logora Buchenwald (na istoku Njemačke), gdje je život izgubilo oko 56.000 ljudi.

Vrhunac će biti u nedjelju na svečanosti u logoru koji je 11. travnja 1945. oslobodila američka vojska, kojoj će nazočiti kancelar Gerhard Schroeder i dvojica preživjelih logoraša, španjolski pisac Jorge Semprun i mađarski Imre Kertesz, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2002.

Kancelar je usto pokrovitelj promidžbene kampanje o oslobađanju Buchenwalda koju je u četvrtak u Berlinu predstavila državna tajnica za kulturu Christina Weiss.

U koncentracijskom logoru Buchenwald je od srpnja 1937. do travnja 1945. bilo zatočeno ukupno 250.000 ljudi iz svih zemalja istočne Europe. U logorskim dokumentima zabilježeno je ukupno 34.375 mrtvih, ali u tu brojku službeno ne ulaze sovjetski ratni zarobljenici, ustrijeljeni logoraši, zatočenici Gestapoa koji su završili u logorskom krematoriju (procjenjuje se da ih je 1.100), žrtve koje su u konvojima dolazile iz logora na istoku, kao i one koje su SS postrojbe evakuirale natjeravši ih u marševe smrti, u proljeće 1945.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙