FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U Italiji izložba o Slovencima u logoru na Rabu

LJUBLJANA,10. travnja(Hina) - U palači Locatelli blizu Gorizijepostavljena je izložba o zarobljeničkom logoru na Rabu koji jedjelovao 1942. i 1943. godine i u kojemu je od ukupno 15.000 zatočenihŽidova, Hrvata i Slovenaca njih 4.000 umrlo, objavio je u nedjeljutršćanski list "Primorski dnevnik".
LJUBLJANA,10. travnja(Hina) - U palači Locatelli blizu Gorizije postavljena je izložba o zarobljeničkom logoru na Rabu koji je djelovao 1942. i 1943. godine i u kojemu je od ukupno 15.000 zatočenih Židova, Hrvata i Slovenaca njih 4.000 umrlo, objavio je u nedjelju tršćanski list "Primorski dnevnik".

Okosnicu izložbe čine sastavci djece-logoraša iz Slovenije na temu "Naša djeca u internaciji" koje su napisali nakon oslobađanja logora Rab i logora Gonars, u partizanskim školama. Uz to, izložene su fotografije i crteži, te portreti djece-logoraša slikara Stane Kumara, piše list.

"Dvije su godine od kako moj tata spava u crnoj zemlji. Talijani su ga internirali i umro je od gladi prije nego što je dobio paket od kuće", piše u jednom od radova.

Pokrajinski vijećnik Allesandro Fabro posjetio je izložbu koja će biti otvorena do 8. svibnja.

"Kao Talijana potresla me je rečenica: Mog tatu su ubili Talijani. Naši ljudi obično misle da su za sve krivi Nijemci", piše o izložbi "Primorski dnevnik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙