FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić sa svećenicima posjetio Czestochow i Auschwitz

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal JosipBozanić i četrdeset najmlađih svećenika i đakona Zagrebačkenadbiskupije, u sklopu duhovno-studijskoga posjeta Poljskoj, posjetilisu danas marijansko svetište u Czestochowu i nacističkikoncentracijski logor Auschwitz, izvijestio je Ured zagrebačkoganadbiskupa za odnose s javnošću.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i četrdeset najmlađih svećenika i đakona Zagrebačke nadbiskupije, u sklopu duhovno-studijskoga posjeta Poljskoj, posjetili su danas marijansko svetište u Czestochowu i nacistički koncentracijski logor Auschwitz, izvijestio je Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću.

Kardinal Bozanić predvodio je misno slavlje na oltaru ispod slike Majke Božje Czestochowske u zajedništvu sa sudionicima duhovno-studijskog putovanja koje je dio programa trajne formacije najmlađih svećenika Zagrebačke nadbiskupije i đakonske pastoralne godine. Na slavlju su se okupili i domaći hodočasnici koji su došli pohoditi to poljsko nacionalno marijansko svetište.

U propovijedi kardinal Bozanić podsjetio je na Papin govor o geografiji marijanskih svetišta razasutih diljem svijeta te je istaknuo stoljetnu povezanost poljskog i hrvatskog naroda s Marijom, što se ogleda u brojnim svetištima u kojima se narod okupljao i utjecao Mariji, napose u teškim povijesnim trenutcima.

Podsjetio je i na veliku povezanost pape Ivana Pavla II. sa svetištem u Czestochowu te sve nazočne pozvao na molitvu za Papu. Bozanić je pozvao i na molitvu za Crkvu u Hrvatskoj, za Zagrebačku nadbiskupiju, a napose za uspjeh Druge sinode. Kardinalova propovijed simultano je prevođena na poljski jezik.

Poslije mise sudionici studijskoga putovanja zaputili su se u koncentracijski logor Auschwitz gdje su se upoznali s patnjama i strahotama logoraša koji su prošli kroz taj logor smrti.

Na kraju obilaska logora, blizu mjesta gdje je završio svoj zemaljski život jedan od logoraša sv. Maksimilijan Kolbe, kardinal Bozanić predvodio je molitvu za sve poginule u tome logoru.

Tijekom poslijepodneva mladi će svećenici predvođeni kardinalom posjetiti pavlinski samostan na Jasnoj gori i ondje se susresti s czestochowskim nadbiskupom Stanislawom Nowakom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙