FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blaga korekcija zelene valute

LONDON, 10. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Dosegnuvši najviši tečajprema euru u zadnja dva mjeseca te prema jenu u proteklih pet i polmjeseci, tečaj američkog dolara blago je protekloga tjedna na deviznimtržištima korigiran u očekivanju novih američkih pokazatelja.
LONDON, 10. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Dosegnuvši najviši tečaj prema euru u zadnja dva mjeseca te prema jenu u proteklih pet i pol mjeseci, tečaj američkog dolara blago je protekloga tjedna na deviznim tržištima korigiran u očekivanju novih američkih pokazatelja.

Početkom tjedna dolar je dosegnuo 108,93 jena, najviše od listopada lani. U odnosu na euro kretao se oko 1,2882 dolara. Ojačao je tako više od dva posto prema jenu i 1,5 posto prema euru od kada je Fed prije dva tjedna nagovijestio da bi mogao ubrzati podizanje kamatnih stopa ako se inflacija zahukta.

Do kraja tjedna, međutim, uslijed dobitonosnih prodaja 'zelena' valuta oslabila je nekih 0,2 posto prema euru, koji je završio tjedan na 1,293 dolara. Britanska funta ojačala je 0,3 posto, na 1,8854 dolara. Istodobno, dolar je oslabio 0,5 posto prema švicarskom franku te 0,6 posto u odnosu na japanski jen. Košta tako 1,197 franaka i 108,2 jena.

S malo novih vijesti na ekranima svojih računala, ulagači su odlučili uknjižiti neke od dobitaka ostvarene u proteklih nekoliko dana jačanjem američke valute jer postoje zabrinutosti da je njezin oporavak otišao predaleko. Predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan potaknuo je takve zabrinutosti jer je 'zaboravio' u utorak u svom govoru spomenuti prijetnju inflacijom kada je govorio o rastućim cijenama nafte na konferenciji naftne industrije. "Greenspan nije podigao alarm u pogledu inflacije na račun skupe nafte, pa se iz toga možda razvila dobitonosna prodaja", ocijenio je raspoloženje na tržištu Peter Fontaine, valutni strateg pri KBC-u. "Neki ulagači na tržištu rezimiraju što je dosad učinjeno i razmišljaju da malo dobitonosnih prodaja nije na odmet".

Dolar je u manje od mjesec dana ojačao je više od pet posto prema japanskoj valuti jer se ulagači nadaju da će Fed možda ubrzati podizanje američkih kamatnih stopa kako bi spriječio jačanje inflacije. No, potražnja za dolarima malo je oslabila nakon što je objavljeno da će Bank of Japan zadržati ultra-labavu monetarnu politiku ali da ta odluka nije bila jednoglasna. Riječ je o prvoj odluci koju japanske monetarne vlasti nisu jednoglasno usvojile od siječnja 2004. "Neki ulagači smatraju da je to signal iz japanske središnje banke koji bi mogao naznačiti skorašnju promjenu monetarne politike", kazao je Luke Waddington, čelnik trgovanja valutama pri Royal Bank of Scotland.

Usporeni gospodarski rast u Japanu i eurozoni istodobno znači da će kamatne stope u tim područjima ostati zasad ispod američkih, pa će i povrati na uloženi kapital u dolar biti veći nego u japansku i europsku imovinu. Većina na tržištu ne očekuje rast japanskih kamatnih stopa još najmanje godinu dana, te dolar vide kao jedinu važnu valutu čije će kamatne stope ove godine značajno rasti. Bank of Australia u srijedu je ostavila kamatne stope nepromijenjenima na 5,5 posto, a u četvrtak su tako odlučile i europska te britanska središnja banka. "Ciklični faktori trenutno idu snažno u korist dolara a mnogi ulagači očekuju i da Greenspan bude mnogo oštriji u pogledu inflacije", izjavio je Adam Cole, valutni strateg pri RBC Capital Marketsu.

Iako su američki strukturalni deficiti i nadalje vrlo visoki, mnogi na tržištu ne očekuju da dolar uskoro oslabi. "Sa slabim japanskim gospodarstvom i stagnirajućom eurozonom, ulagači oklijevaju kupovati jene i eure. Kod dolara je barem jedna povoljna stvar - kamatne stope na tu valutu rastu", izjavio je Seiya Nakajima, glavni ekonomist Itochu Corp.

Tržišni sudionici u iščekivanju su novog podatka o američkoj trgovinskoj razmjeni i dotoka kapitala, što se smatra ključnim pokazateljima za kratkoročnu izvedbu dolara. "Ti pokazatelji mogli bi podsjetiti sudionike idućega tjedna na golemi trgovinski deficit SAD-a i nedostatni pritok kapitala", kazao je Tohru Sasaki, valutni strateg pri JPMorgan Chase Banku. "Moguće je da budemo svjedoci obnovljenog trenda pada tečaja dolara zbog tih pokazatelja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙