FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder i SPD gube popularnost

BERLIN, 8. travnja 2005. (Hina) - Vladajuća Socijaldemokratska strankaNjemačke (SPD) kancelara
BERLIN, 8. travnja 2005. (Hina) - Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kancelara

Gerharda Schroedera i dalje gubi na popularnosti dok je popularnost oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU u daljem porastu, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnijenja čije je rezultate u petak objavila državna TV postaja ARD.

Da se iduće nedjelje održavaju parlamentarni izbori SPD bi biralo svega 29 posto ispitanih. Istovremeno bi za Uniju CDU/CSU glasovalo 45 posto birača. Koalicijski partner SPD-a Zeleni osvojio bi 9 posto glasova a potencijalni partner Unije CDU/CSU, liberali iz FDP-a 7 posto glasova. Stranka demokratskog socijalizma (PDS), nasljednica socijalističke državne partije Istočne Njemačke, s osvojenih 5 posto ponovno bi izborila ulazak u Bundestag.

I u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, gdje se krajem sljedećeg mjeseca održavaju lokalni izbori, oporbeni demokršćani iz CDU-a trenutačno su u velikoj prednosti. Izbori u ovoj saveznoj pokrajini smatraju se ispitom za parlamentarne izbore sljedeće godine. Gubitak vlasti u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji značio bi dramatičan gubitak za SPD koji je u ovoj saveznoj pokrajini na vlasti preko 40 godina.

I u osobnom sučeljavanju popularnosti političara, predstavnici vladajuće koalicije bilježe drastične gubitke. Tako je najpopularniji njemački političar, ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni), izgubio povjerenje 5 posto prijašnjih simpatizera što je dosad najslabiji ishod u njegovoj karijeri.

I kancelar Schroeder je zabilježio drastični pad popularnosti tako da se oba moguća kandidata demokršćanske Unije za kancelara na parlamentarnim izborima Angela Merkel i Edmund Stoiber na ljestvici popularnosti nalaze ispred sadašnjeg kancelara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙