FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katsav i Asad razgovarali u Vatikanu

JERUZALEM, 8. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski predsjednikMoshe Katsav i sirijski predsjednik Bašar al-Asad u petak su se nasprovodu pape Ivana Pavla II. rukovali, objavio je izraelski radio,ističući da je vjerojatno riječ o prvom rukovanju predsjednika Izraelai Sirije, dvije zemlje koje su službeno već desetljećima u ratu.
JERUZALEM, 8. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski predsjednik Moshe Katsav i sirijski predsjednik Bašar al-Asad u petak su se na sprovodu pape Ivana Pavla II. rukovali, objavio je izraelski radio, ističući da je vjerojatno riječ o prvom rukovanju predsjednika Izraela i Sirije, dvije zemlje koje su službeno već desetljećima u ratu.

Katsav i Asad, koji su sjedili samo red sjedala udaljeni jedan od drugoga, kazali su jedan drugome "dobro jutro" i rukovali se. Sirijski čelnik je zatim prišao Katsavu i ponovno se s njime rukovao.

Izrael i Sirija posljednji su puta održali mirovne pregovore 2000. godine., u čijem je središtu bila budućnost Golanske visoravni. Izrael je 1967. okupirao, a 1981. i anektirao Golansku visoravan.

Sirija je u više navrata tražila da pregovori s Izraelom ponovno počnu, ali izraelski premijer Ariel Sharon inzistira da se prije početka pregovora sirijske snage u potpunosti moraju povući iz Libanona, te da Damask mora prestati pružati potporu libanonskim i palestinskim militantnim skupinama.

Izraelski radio je objavio da je Katsav, koji je rođen u Iranu, izmijenio nekoliko riječi na njegovom rodnom jeziku farsiju s iranskim predsjednikom Mohamadom Hatamijem. Katsav i Hatami razgovarali su o iranskome gradu Yazdu, u kojem su obojica rođena. Iran službeno ne priznaje Izrael.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙