FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: Visoke cijene nafte mogle bi ugroziti rast svjetskog gospodarstva

WASHINGTON, 8. travnja 2005. (Hina/dpa) - Visoke cijene nafteusporavaju svjetsko gospodarstvo a posebno bi mogle naškoditi zemljamau razvoju i tržištima u nastajanju, konstatirao je Međunarodnimonetarni fond (MMF).
WASHINGTON, 8. travnja 2005. (Hina/dpa) - Visoke cijene nafte usporavaju svjetsko gospodarstvo a posebno bi mogle naškoditi zemljama u razvoju i tržištima u nastajanju, konstatirao je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U godišnjem izvješću "Prognoze za svjetsko gospodarstvo" koje će biti objavljeno sljedećeg tjedna, MMF predviđa da će rast globalnog BDP-a usporiti 0,7 do 0,8 posto u 2005. i 2006. u odnosu na 2004., navodeći visoke cijene nafte kao jedan od razloga tog usporavanja.

U nedavnom izvješću Svjetske banke objavljena je prognoza da će stopa rasta u 2004. od 3,8 posto usporiti u ovoj i sljedećoj godini na 3,1 posto.

MMF prognozira da će cijene nafte i dalje biti visoke ali će postupno padati u razdoblju do 2010. jer će pojačana potražnja biti pokrivena pojačanom proizvodnjom u zemljama izvan okvira OPEC-a. Očekuje i da će prosječna cijena nafte u tekućoj godini biti 52 dolara po barelu, što nije daleko od projiciranog raspona realnih cijena od 39 do 56 dolara.

Gospodarski savjetnik MMF-a i direktor odjela za istraživanja Rahguram Rajan ipak nije otklonio ni mogućnost da cijene na kratki rok porastu do 100 dolara po barelu u slučaju uskog grla u proizvodnji. No, svijet je danas bolje pripremljen da se nosi s tako visokim cijenama a ranije prognoze o ozbiljnim posljedicama rasta cijena ipak se nisu obistinile, napomenuo je Rajan.

Zbog tijesne ponude na tržištu cijene će ipak biti podložne "riziku velikih, neočekivanih promjena", navodi se u izvješću MMF-a. Glavni razlog tijesne ponude jest činjenica da se OPEC približio granicama svojih proizvodnih kapaciteta dok potražnja i dalje raste.

Potrošnja nafte brže raste u zemljama u razvoju i novim gospodarstvima koje trenutno bilježe brži rast nego razvijene zemlje ali su izložene i većem riziku negativnih posljedica visokih cijena nafte jer nemaju financijske rezerve, ističe MMF.

"To posebno vrijedi za mnoge među najsiromašnijim zemljama u razvoju, gdje čak i kratkotrajno razdoblje viših cijena nafte može iznuditi značajnu prilagodbu domaće potrošnje, uz opsežne negativne posljedice po rast i smanjenje siromaštva", navodi se u izvješću.

MMF je prognozirao da će potrošnja nafte porasti s 82,4 milijuna na 92 milijuna barela dnevno u 2010. odnosno 138,5 milijuna barela dnevno do 2030. Glavni pokretači tog rasta bit će zemlje u razvoju i gospodarstva u nastajanju, koji će obuhvaćati 75 posto pojačane potražnje za naftom u 2030.

U tim će pak zemljama glavni pokretač potražnje biti sve veća potražnja za prijevozom, posebno u Kini. Očekuje se da će se u zemlji s najvećim brojem stanovnika u svijetu broj vlasnika automobila u sljedećih 25 godina upetnaesterostručiti.

Nakon 2010. MMF očekuje da će zahtjevi OPEC-u da poveća proizvodnju značajno porasti jer članice kartela imaju najveće rezerve. No, povećanje proizvodnje bit će uvjetovano značajnim ulaganjima, zaključuje MMF.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙