FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSSavez: proljetna sjetva odvija se u lošim okolnostima

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSSavez)upozorio je danas na loše okolnosti u kojima se odvija proljetnasjetva 2005. godine, napominjući pritom kako se već sada može reći dasjetva neće biti izvršena na način kako su željeli seljaci iagronomska struka.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSSavez) upozorio je danas na loše okolnosti u kojima se odvija proljetna sjetva 2005. godine, napominjući pritom kako se već sada može reći da sjetva neće biti izvršena na način kako su željeli seljaci i agronomska struka.

Kao osnovne razloge tomu u toj seljačkoj udruzi navode nepovoljno vrijeme i nedostatak novca, pri čemu istiću da od nepovoljnog vremena veći problem predstavlja smanjenje poticaja za 30 posto te povećanje cijene plavog dizela.

Zbog toga će, ocjenjuju u HSSavezu, seljaci izlaske na polje smanjiti na najmanju moguću mjeru i neće provesti sve potrebne radove na polju, kao niti prihranjivanje i zaštitu po pravilima struke.

U HSSavezu napominju kako su primjerice poticaji za kukuruz smanjeni za 36 posto, na 800 kuna, za pšenicu 27,27 posto, na 1.200 kuna, za zob 35 posto, na 812,5 kuna.

Istodobno, navode primjer susjedne Slovenije u kojoj poticaji za spomenute kulture iznose 2.160 kuna.

Zanimljivim drže kako su poticaji nejednako smanjivanji po proizvodnjama, odnosno, najviše su smanjeni u proizvodnjama u kojima Hrvatska ima najveći porast uvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙