FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti UN-a naredilo neovisnu istragu Haririjeva ubojstva

WASHINGTON/NEW YORK, 8. travnja 2005. (Hina) - Vijeće sigurnostiUjedinjenih naroda u četvrtak je uspostavilo neovisnu međunarodnuistragu ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja ipozvalo sve države da u potpunosti surađuju.
WASHINGTON/NEW YORK, 8. travnja 2005. (Hina) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je uspostavilo neovisnu međunarodnu istragu ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja i pozvalo sve države da u potpunosti surađuju.

Rezolucija 1595, kojoj su pokrovitelji bili Danska, Francuska, Grčka, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države, usvojena je jednoglasno.

Njome se uspostavlja neovisno povjerenstvo u Libanonu koje će pomoći libanonskim vlastima da otkrije počinitelje, pokrovitelje, organizatore i sukrivce za teroristički bombaški napad u Bejrutu u kojem je 14. veljače ubijen Hariri i još 19 osoba.

Povjerenstvo o rezultatima istrage treba izvijestiti Vijeće sigurnosti za tri mjeseca.

Uspostava povjerenstva uslijedila je na preporuku posebne istražne misije UN-a koju je vodio Peter Fitzgerald, koja je utvrdila da je istraga koju je proveo Libanon bila ozbiljno manjkava i proglasilo Siriju, s tisućama vojnika i obavještajcima u toj zemlji, prvenstveno odgovornom za nedostatak sigurnosti i političke napetosti koje su prethodile ubojstvu.

Američki veleposlanik Stuart Holliday izrazio je zadovoljstvo jednoglasnim usvajanjem rezolucije i rekao kako je "vrlo važno da se doznaju činjenice ovoga tragičnog događaja".

Američki dužnosnici su zabrinuti izvješćem misije UN-a rekao je Holliday, dodajući: "Želimo doprijeti do dna ovoga ubojstva i onoga za što vjerujemo da je bilo terorističko djelo".

Rezolucija je pozvala Libanon da osigura Povjerenstvu punu suradnju uključujući pristup dokumentima, svjedočanstvima i fizičkim dokazima, slobodu kretanja i ovlasti da prikuplja dodatne informacije i dokaze koje smatra relevantnim.

Također je zatražila od svih država da osiguraju sve relevantne infomacije u vezi s ovim terorističkim djelom i ponovila poziv libanonskoj vladi da privede pravdi njegove počinitelje, organizatore i pokrovitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙