FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haririjevo ubojstvo: UN optužuje Siriju i Libanon, traži neovisnu istragu

NEW YORK, 25. ožujka 2005. (Hina/dpa) - UN je u četvrtak objavio danajveća odgovornost za bombaški atentat u kojem je 14. veljače uBejrutu stradalo 20 osoba, među kojima i bivši libanonski premijerRafik Hariri, leži na sirijskoj obavještajnoj službi i libanonskimslužbama sigurnosti.
NEW YORK, 25. ožujka 2005. (Hina/dpa) - UN je u četvrtak objavio da najveća odgovornost za bombaški atentat u kojem je 14. veljače u Bejrutu stradalo 20 osoba, među kojima i bivši libanonski premijer Rafik Hariri, leži na sirijskoj obavještajnoj službi i libanonskim službama sigurnosti.

Misija UN-a zadužena za otkrivanje činjenica, na čelu s Peterom Fitzgeraldom, pozvala je na pokretanje međunarodne neovisne istrage kako bi se identificirali "oni koji su naredili, planirali i izveli atentat".

Libanonski predsjednik Emil Lahud je pristao da se o Haririjevom ubojstvu pokrene neovisna međunarodna istraga.

"Sirija je odgovorna za za političke napetosti koje su prethodile ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja", stoji u izvješću Fitzgeraldove misije. "Misija smatra da su libanonski sigurnosni sustav i sirijske obavještajne službe prvenstveno odgovorno za nedostatak sigurnosti, zaštite, zakona i reda u Libanonu", navodi su izvješću od 19 stranica.

Ali, iako njegova misija optužuje slabe sigurnosne mjere i upletenost Sirije, Fitzgerald je kazao kako ne može zaključiti tko je ubio Haririja i još najmanje 19 osoba 14. veljače u Bejrutu.

"Mišljenje je misije da libanonski sigurnosni sustav i sirijske obavještajne službe snose najveću odgovornost za nedostatak sigurnosti, zaštite, zakona i reda u Libanonu", kaže se u izvješću.

Izvješće ističe i da je istraga libanonske vlade imala "ozbiljne nedostatke" i nije mogla doći od zadovoljavajućeg zaključka jer veliki broj Libanonaca, kako u vladi tako i u oporbi, dovodi u pitanje vjerodostojnost vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙