FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lahoud poziva na dijalog zbog "spasa Libanona"

BEJRUT, 19. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Libanonski predsjednik EmileLahoud je u priopćenju objavljenom u subotu nakon atentata u Bejrutu ukojem je ranjeno 11 osoba pozvao oporbu i prosirijske stranke nadijalog "radi spasa Libanona".
BEJRUT, 19. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Libanonski predsjednik Emile Lahoud je u priopćenju objavljenom u subotu nakon atentata u Bejrutu u kojem je ranjeno 11 osoba pozvao oporbu i prosirijske stranke na dijalog "radi spasa Libanona".

"Zbog izvanrednih okolnosti u kojima se nalazi naša zemlja pozivam oporbu i skupinu Ain Tine (prosirijske stranke) na dijalog radi spasa Libanona", rekao je Lahoud.

"Dvije stranke moraju nadići sporove i voditi računa samo o nacionalnom interesu i okončati polemike u medijima jer one pridonose povećanju napetosti u stanovništvu", dodao je Lahoud, kojeg njegovi protivnici smatraju sirijskim štićenikom.

Automobil bomba eksplodirao je u subotu u glavnom kršćanskom predgrađu na istoku libanonske prijestolnice, pri čemu je ozlijeđeno najmanje 11 ljudi. Eksplozija je razorila prvi kat stambene zgrade i raznijela prozorska stakla okolnih zgrada. Uništena su i vozila na obližnjim parkiralištima. Još nije poznato je li napad bio politički motiviran.

Najžešći bombaški napad od okončanja građanskog rata u Libanonu 1990. dogodio se 14. veljače ove godine, kada je zajedno s još 17 osoba ubijen bivši premijer Rafik al-Hariri.

Nakon tog atentata kulminiralo je protusirijsko ozračje.

Sirija je u Libanonu rasporedila svoju vojsku još 1976. godine kao pomoć u obuzdavanju libanonskog građanskog rata.

Nakon atentata na bivšeg libanonskog premijera Sirija je pod pritiskom međunarodne zajednice počela povlačiti svoje postrojbe iz Libanona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙