FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk liječnika: danas sastanak Ljubičića i Babića

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva Neven Ljubičić ipredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić sastatće se danas u 17 sati u vezi općeg štrajka liječnika koji je najavljenza ponedjeljak, 11. travnja.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva Neven Ljubičić i predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić sastat će se danas u 17 sati u vezi općeg štrajka liječnika koji je najavljen za ponedjeljak, 11. travnja.

Babić je izjavio Hini da će HLS odustati od štrajka jedino ako Vlada ispoštuje potpisani Strukovni kolektivni ugovor za liječnike.

U protivnom, štrajk će početi kako je i najavljeno a broj liječnika i opseg poslova koji će obavljati tijekom štrajka bit će kao za vrijeme dežurstava u poslijepodnevnoj smjeni i za blagdane, ustvrdio je Babić.

Prema konačnoj odluci arbitraže, s kojom se složio i ministar Ljubičić, tijekom štrajka obavljat će se pregledi i osnovni dijagnostički postupci kojima se kod svakog bolesnika mora isključiti hitno stanje. No, kaže Babić, te poslove obavljat će dežurni liječnici prema rasporedu dežurstava koja se određuju za rad u drugoj i trećoj smjeni, te neradnim danom, praznikom i blagdanom.

Ljubičić izjavama da se nijedan pacijent ne može vratiti iz bolnice bez pregleda "obmanjuje pacijente i liječnike". Dežurni liječnici za vrijeme štrajka obradit će sve hitne slučajeve, ali smanjeni broj liječnika na poslu neće moći pregledati broj pacijenata uobičajen za radne dane, pa bi moglo doći do kolapsa, kaže Babić.

Pacijenti i sami znaju u kojim slučajevima idu kod liječnika nedjeljom pa bi tako trebali postupiti i za vrijeme štrajka, dodaje predsjednik HLS-a.

Po Odluci o prijeko potrebnim poslovima za vrijeme štrajka osigurat će se funkcioniranje hitnih službi, kirurški zahvati za bolesnike koji se nalaze na bolničkom zbrinjavanju, a kod kojih bi odgoda ugrozila zdravlje i život, dijagnostički i terapijski postupci u hitnom i stacionarnom dijelu bolnice s čijom bi odgodom moglo doći do pogoršanja stanja pacijenata, kao i redovitost u intenzivnom zbrinjavanju bolesnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙