FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat liječnika nastavlja pripreme za štrajk

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga liječničkogsindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je danas da se pripreme za općištrajk liječnika, najavljen za ponedjeljak, 11. travnja, nastavljajujer Vladina Uredba ne zadovoljava u potpunosti sindikalne zahtjeve.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je danas da se pripreme za opći štrajk liječnika, najavljen za ponedjeljak, 11. travnja, nastavljaju jer Vladina Uredba ne zadovoljava u potpunosti sindikalne zahtjeve.

"Štrajkamo jer se ne primjenjuje Strukovni kolektivni ugovor (SKU) koji osim dodatka na uvjete rada jamči i druga materijalna i ostala prava", rekao je Babić nakon sastanka Glavnoga štrajkaškog odbora.

Dodao je da će Štrajkaški odbor u petak predložiti skupštini sindikata da prihvati takav zaključak, odnosno da štrajk počne u ponedjeljak, kako je prije odlučeno.

Uoči najavljena štrajka Vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o dodatku na plaću liječnika i stomatologa od 10 posto osnovice u 2005.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izjavio je nakon toga da je to znak dobre volje prema liječnicima uoči najavljena općeg štrajka.

No, dodao je, "to nije popuštanje sindikalnim prijetnjama štrajkom, već je Vlada prepoznala određene nepravilnosti, a s time su se složili i ostali sindikati, potpisnici Granskoga kolektivnog ugovora (GKU), jer takav dodatak pripada liječnicima u okviru financijskih mogućnosti države".

HLS traži od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi primjenu SKU-a za liječnike i stomatologe, povišenje liječničke plaće za 10 posto u ovoj godini, položajni dodatak, dodatak za dežurstvo i druga prava.

Vlada, međutim, odbija primijeniti SKU jer sud još nije odlučio o tužbi Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata medicinskih sestara koji traže poništenje SKU-a, smatrajući ga nezakonitim, s čime se u međuvremenu složila i Vlada.

Sindikat liječnika već je štrajkao u početku 2003., no nakon toga bivša je Vlada liječnicima uvela radnu obvezu, a u siječnju 2004. ukinula ju je Vlada premijera Ive Sanadera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙