FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HLS: Štrajk liječnika u ponedjeljak, 11. travnja

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Liječnici u ponedjeljak, 11. travnjapočinju štrajkati, odlučio je danas glavni štrajkaški odbor Hrvatskogliječničkog sindikata (HLS).
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Liječnici u ponedjeljak, 11. travnja počinju štrajkati, odlučio je danas glavni štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS).

Sindikat je donio odluku o početku štrajka tvrdeći da poslodavac ne poštuje preuzete ugovorene obveze.

Predsjednik sindikata Ivica Babić izjavio je Hini da će rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme štrajka biti organiziran kao u dane vikenda, što znači da će raditi samo dežurni liječnici.

Kazao je da će prije štrajka sindikat s poslodavcem definirati poslove koji se tijekom štrajka ne smiju prekidati, a koji se odnose na hitne slučajeve.

Babić je najavio da će HLS u štrajk pozvati sve liječnike koji rade u mreži osnovnog zdravstvenog osiguranja, a radi se o 11.000 zaposlenih u bolnicama i domovima zdravlja.

"Ostavili smo još otvorenim pitanje sudjelovanja liječnika u zakupu jer se trenutno među njima provodi anketa o mogućem sudjelovanju u štrajku", rekao je Babić.

Dodao je da u zakupu u domovima zdravlja radi oko 2.900 liječnika i stomatologa, a rezultati ankete bit će poznati 22. ožujka.

"Očekujem veliki odaziv kolega i nadam se da će štrajk biti kratak i učinkovit, a od poslodavca očekujem da ispoštuje potpisani sporazum", izjavio je Babić.

HLS traži od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da primijeni Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe i poveća liječničke plaće za 10 posto u ovoj godini.

Vlada, međutim, odbija primijeniti SKU jer sud još nije odlučio o tužbi Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata medicinskih sestara koji traže poništenje SKU-a, smatrajući ga nezakonitim, s čime se u međuvremenu složila i Vlada.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izjavio je danas, prije sindikalne odluke o početku štrajka, da vjeruje u socijalni dijalog i uvjeren je da štrajka liječnika neće biti.

Ljubičić je za petak, 18. ožujka najavio sastanak sa svim zdravstvenim sindikatima.

Sindikat liječnika već je štrajkao početkom 2003., no nakon toga bivša Vlada je liječnicima uvela radnu obvezu, a u siječnju 2004. ukinula ju je Vlada premijera Ive Sanadera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙