FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URSH: Vlada želi zastrašiti HLS i liječnike

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge radničkihsindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst izjavio je danas da Vlada"puštanjem lažnih balona u javnost" o nezakonitosti najavljenogštrajka liječnika želi zastrašiti liječnike i Hrvatski liječničkisindikat (HLS) i osporiti im pravo na štrajk.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst izjavio je danas da Vlada "puštanjem lažnih balona u javnost" o nezakonitosti najavljenog štrajka liječnika želi zastrašiti liječnike i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) i osporiti im pravo na štrajk.

"Štrajk liječnika najavljen za 11. travnja je zakonit štrajk i legitimni oblik borbe za prava koja su liječnici izborili u kolektivnim pregovorima, a koja je potpisao tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang", rekao je Kunst na konferenciji za novinare.

Ističe da u dosadašnjoj sindikalnoj praksi nije naišao na slučaj da Vlada tjedan dana nakon potpisivanja Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) autokratskom odlukom stavlja izvan snage njegovu primjenu.

Drži da to treba zabrinuti sve sindikate jer na isti način mogu postupiti i drugi poslodavci.

Ako pak sud pod Vladinim pritiskom presudi u njezinu korist to će biti, smatra Kunst, sumrak kolektivnog pregovaranja.

Kunst je ocijenio da mišljenje Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), koje nije prihvatilo zapisnik o referendumu o SKU-u jer je neregularno proveden, nije obvezujuće za socijalne partnere. Misli da je Hebrang iskoristio GSV da sa sebe skine odgovornost oko SKU-a.

Kunst je uvjeren da je premijer Ivo Sanader popustio pod pritiscima ostalih zdravstvenih sindikata koji su se primjeni SKU-a suprotstavili "iz jala" i zaprijetili da neće sudjelovati u kolektivnim pregovorima s Vladom.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je kako Vladi neće pomoći "guranje glave u pijesak" jer ništa nije učinjeno na protuzakonit način.

"Ostavili smo dovoljno vremena za razgovore, a ako liječnici stupe u štrajk, za njega će biti odgovorni drugi jer se ne žele s nama dogovoriti", kaže Babić.

HLS je u slučaju zabrane štrajka spreman i na druge oblike prosvjeda - od tzv. bijelog štrajka do građanskog neposluha, dodao je Babić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙