FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Babić: HLS neće popustiti pritiscima izvršne vlasti

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkogsindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je u srijedu da sindikat uorganiziranju općeg štrajka liječnika, najavljenom za 11. travnja,neće popustiti mogućim nedemokratskim pokušajima izvršne vlasti daštrajk spriječi uvođenjem radne obveze ili ga zabrani.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je u srijedu da sindikat u organiziranju općeg štrajka liječnika, najavljenom za 11. travnja, neće popustiti mogućim nedemokratskim pokušajima izvršne vlasti da štrajk spriječi uvođenjem radne obveze ili ga zabrani.

Takav zaključak u utorak je prihvatilo 85 od ukupno 112 sindikalnih povjerenika HLS-a na izvanrednoj skupštini, koja je poduprla zaključke Glavnog odbora HLS-a o pokretanju štrajka i razlozima njegova organiziranja, rekao je Babić.

HLS ide u štrajk tražeći primjenu Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike, kojim je liječnicima zajamčen dodatak od po 10 posto u idućih šest godina, položajni dodatak i dodatak za dežurstvo te druga prava.

Skupština HLS-a podržala je prijedlog da se za vrijeme štrajka rad u zdravstvenim ustanovama svede na rad dežurnih timova kao u dane vikenda i blagdana.

Skupština je donijela odluku da sve podružnice HLS-a do 7. travnja prikupe potpise liječnika koji će dati kolektivni otkaz u slučaju da bilo koji njihov kolega zbog sudjelovanja u štrajku dobije otkaz ugovora o radu.

Također je odlučeno da se nekoliko dana prije štrajka, tj. 8. travnja, ponovno održi izvanredna skupština na kojoj bi se razmotrila moguća rješenja koja će poslodavac ponuditi tijekom postupka mirenja, rekao je Babić.

HLS je štrajk prošloga tjedna službeno najavio Vladi i Gospodarsko-socijalnom vijeću pa, po Zakonu o radu, ovoga tjedna počinje postupak mirenja.

Sindikat je u utorak od Ministarstva zdravstva primio i prijedlog popisa poslova koji se za vrijeme štrajka ne smiju prekidati.

Babić ističe kako će oko tog pitanja tražiti arbitražu budući da prihvatljivijim smatra rješenje HLS-a o radu dežurnih timova jer je već poznat broj izvršitelja, njihova imena te poslovi koji se tijekom vikenda i blagdana obavljaju, a i pacijentima je poznato koje usluge u te dane mogu dobiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙