FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HLS očekuje velik odaziv liječnika na štrajk 11. travnja

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Glavni štrajkaški odbor Hrvatskogliječničkog sindikata (HLS) očekuje velik odaziv liječnika na općištrajk najavljen za 11. travnja, s obzirom na veliko nezadovoljstvoliječnika isplatom nižih plaća za veljaču jer Vlada nije primijenilaStrukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe, rekao jena današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HLS-a Ivica Babić.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Glavni štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) očekuje velik odaziv liječnika na opći štrajk najavljen za 11. travnja, s obzirom na veliko nezadovoljstvo liječnika isplatom nižih plaća za veljaču jer Vlada nije primijenila Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HLS-a Ivica Babić.

HLS je spreman na razgovore s Vladom i dogovor oko primjene tarifnog dijela SKU-a koji predviđa povećanje plaća, a da se oko primjene drugih dijelova SKU-a pričeka ishod sudskog spora koji su pokrenula dva druga zdravstvena sindikata tražeći poništenje SKU-a.

Sindikat će na štrajk pozvati 8.000 bolničkih liječnika, no izjasne li se u anketi za štrajk i oko 3.000 liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u štrajk bi moglo stupiti ukupno 11.000 liječnika zaposlenih u državnom zdravstvu.

"Cijeli spor oko primjene SKU-a svodi se na prosječno povećanje liječničkih plaća za 700 kuna", tvrdi Babić.

Naime, prema izračunima HLS-a, plaća liječnika specijalista s 20 godina radnog staža u nekoj od zagrebačkih bolnica trebala je, s dodatkom za posebne uvjete rada od 17 posto, za vjernost službi od 4 posto i dodatkom za liječničku odgovornost od 10 posto, iznositi 7.309 kuna. To je iznos plaće bez naknade za dežurstva koja je sada prosječno 700 kuna manja, kaže Babić.

Plaća liječnika specijalizanta iznosila bi 6.200 kuna, liječnika opće medicine 6.850 kuna, a liječnika pripravnika 3.950 kuna.

Babić kaže da će sindikat poštivati sve zakonske odredbe o organiziranju štrajka, a spremni su i na neplaćanje dana provedenih u štrajku.

Za vrijeme štrajka radit će se kao vikendima i blagdanima, što znači da će raditi samo dežurni liječnici koji će rješavati hitna stanja. Za vrijeme štrajka bit će odgođen sav tzv. hladni pogon, odnosno naručene operacije i pregledi koji nisu hitni.

"Rad kroz dežurstva provjeren je način rada jer liječnici tako godišnje odrade 120 dana" , rekao je Babić.

Dodao je kako će se HLS odazvati na sastanak u subotu na koji je ministar zdravstva Neven Ljubičić pozvao četiri sindikata potpisnika Granskog kolektivnog ugovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙