FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HŽ: nužno poslovno povezivanje željeznica u regiji

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Budućnost željeznica na X. koridoruje u zajedničkom nastupu na tržištu prijevoza roba i pružanja usluga,jer se trenutno male količine roba prevoze na tom koridoru, aprimjerice samo tursko tržište pruža veliki potencijal, kazao jepredsjednik uprave Hrvatskih željeznica Tomislav Josip Mlinarić nadanašnjem okruglom stolu "Željeznice na X. paneuropskom koridoru"održanom na Zagreb Transport Show-u.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Budućnost željeznica na X. koridoru je u zajedničkom nastupu na tržištu prijevoza roba i pružanja usluga, jer se trenutno male količine roba prevoze na tom koridoru, a primjerice samo tursko tržište pruža veliki potencijal, kazao je predsjednik uprave Hrvatskih željeznica Tomislav Josip Mlinarić na današnjem okruglom stolu "Željeznice na X. paneuropskom koridoru" održanom na Zagreb Transport Show-u.

Koridor X od Salzburga do Soluna dug je 1.539 kilometara, a hrvatski dio je oko 320 kilometara.

Mlinarić je kazao da su HŽ-u od 2001. do 2004. godine prihodi od prijevoza tereta na X. koridoru proasli za 40 posto. Lani je od prijevoza putnika HŽ na tom koridoru ostvario 213,7 milijuna kuna

Podsjetio je da HŽ sudjeluje sa dva proizvoda na X. koridoru. Prvi je vlak "Sava Express" u koji su ušli sa slovenskom i željeznicama Srbije i Crne Gore, te "East Express", u kojem osim srpske i slovenske, sudjeluju još turska i bugarska željeznica. Dodao je da je rok za ispitivanje isplativosti tih proizvoda pola godine.

Mlinarić je kazao da su u konačnom prijedlogu projekata za program predpristupne pomoći ISPA predložena i dva željeznička projekta i to kapitalni remont pruge na dionicama koridora X i Vb. Riječ je o predloženim dionicama - Vinkovci - Tovarnik, dvokolosiječna, duljine 35,8 kilometara, čija je procijenjena vrijednost ulaganja 375 milijuna kuna, te dionici Oštarije - Ogulin, jednokolosiječnoj, duljine 6,2 kilometra, a procijenjena vrijednost ulaganja je 38 milijuna kuna.

Izrazio je uvjerenje da će se na vrijeme pripremiti za te projekte i da će dobiti sredstva za njih.

Mlinarić važnim smatra i određivanje omjera koliko će željezničkih vozila biti modernizirano, a koliko će se nabaviti novih, a najavio je da bi do kraja godine trebalo biti isporučeno svih 50 ro-la vagona za prijevoz kamiona, te da su odobrena sredsta za gradnju terminala u Spačvi. Nada se i da će još ove godine HŽ krenuti sa prijevozom kamiona na ro-la vagonima i pozicionirati se u tom segmentu na X koridoru.

HŽ se mora okrenuti i riječnim lukama, posebice vukovarskoj, koja je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila pretovar 70 tisuća tona robe, a lani je imala 100 postotni rat, kazao je Mlinarić, dodajući da se trebalo više razmišljati o zajedničkom nastupu HŽ-a i vukovarske luke prema fondovima EU.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙