FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Haaški optuženik Simatović ključni čovjek za predaje - tisak

BEOGRAD,6. travnja(Hina) - Franko Simatović Frenki, osnivač i bivšizapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, haaškioptuženik koji se nedavno, uz dozvolu Haaškog suda vratio u Beograd dana slobodi čeka suđenje, ključni je čovjek u državnom poslu"dobrovoljnog" predavanja optuženih za ratne zločine, tvrdi beogradskidnevnik "Danas" od srijede, pozivajući se na dobro obaviješteni izvorblizak policijskim strukturama.
BEOGRAD,6. travnja(Hina) - Franko Simatović Frenki, osnivač i bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, haaški optuženik koji se nedavno, uz dozvolu Haaškog suda vratio u Beograd da na slobodi čeka suđenje, ključni je čovjek u državnom poslu "dobrovoljnog" predavanja optuženih za ratne zločine, tvrdi beogradski dnevnik "Danas" od srijede, pozivajući se na dobro obaviješteni izvor blizak policijskim strukturama.

"U redovima bivših sudionika ratnih operacija ove postrojbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu zavladala je panika, jer se u Žandarmeriji i MUP-u govori da Franko Simatović rukovodi operacijom 'dobrovoljnog predavanja', odnosno uhićenjem bivših suboraca o kojima ima najviše informacija", piše list, te dodaje da izvor 'Danasa' koji inzistira na anonimnosti kaže da "jedino Frenki može sve uvjeriti da je predaja jedino rješenje, odnosno da ih, s ljudima kojima raspolaže, uhiti".

List za svoje tvrdnje nije dobio potvrdu u beogradskom Uredu Međunarodnog kaznenog suda, gdje je rečeno da taj Ured "ne raspolaže informacijama o bilo kakvim prekršajima utvrđenog režima ponašanja optuženika kojima je dopušteno da se brane sa slobode".

U posljednjih nekoliko mjeseci 12 haaških optuženika je, kako tvrde vlasti, dobrovoljno otišlo u Den Haag. Posljednji koji je otišao, general policije Sreten Lukić odveden je, prema tvrdnjama obitelji i odvjetnika, u ponedjeljak iz Kliničkog centra, gdje je bio podvrgnut medicinskoj intervenciji, u pidžami i papučama u Den Haag, bez mogućnosti da se bar javi obitelji. Ministar pravosuđa Zoran Stojković izjavio je da optuženi general nije bio uhićen, već da je sam dogovorio "aranžman" s Haaškim sudom, te stoga s njim - za razliku od ostalih 11 haaških putnika - nije u Den Haag otputovao niti jedan od ministara Vlade Srbije.

General Vojske Srbije i Crne Gore Nebojša Pavković, optužen kao i general Lukić, te generali Vladimir Lazarević (nedavno se dobrovoljno predao) i Vlastimir Đorđević (navodno se krije u Rusiji) za zločine na Kosovu 1999. godine, odnedavno je u bijegu, te je za njim raspisana tjeralica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙