FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski dužnosnici najavljuju uhićenja haških optuženika

BEOGRAD,18. ožujka(Hina) - Vlasti u Beogradu spremne su na uhićenjedvojice generala, haaških optuženika Sretena Lukića i NebojšePavkovića ukoliko se oni do kraja ožujka ne predaju dobrovoljno tomsudu, izjavili su odvojeno u petak u Beogradu potpredsjednik VladeSrbije Miroljub Labus i ministar pravosuđa Zoran Stojković.
BEOGRAD,18. ožujka(Hina) - Vlasti u Beogradu spremne su na uhićenje dvojice generala, haaških optuženika Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića ukoliko se oni do kraja ožujka ne predaju dobrovoljno tom sudu, izjavili su odvojeno u petak u Beogradu potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus i ministar pravosuđa Zoran Stojković.

Vlada Srbije bi voljela da do kraja funkcionira model dobrovoljnih predaja haaških optuženika, ali u suprotnom će biti striktno primijenjen zakon, kazao je Labus novinarima, dodajući: "Mi smo na korak od pozitivne Studije o izvedivosti, ne smijemo se saplesti pred ciljem. U nacionalnom je interesu da se ubrzaju europske integracije", kazao je Labus.

Ministar pravosuđa Stojković kazao je da je uvjeren da će generali Pavković i Lukić dobrovoljno otići u Den Haag, jer je to "pitanje morala" i zato što je "svakom od haaških optuženika dana mogućnost dobrovoljne predaje".

"Ako ne žele dobrovoljno, onda će biti primijenjena druga mogućnost, prinudni odlazak", izjavio je ministar Stojković agenciji Beta.

Predstavnici Europske unije krajem ožujka ili početkom travnja donijet će odluku da li će Srbija i Crna Gora dobiti pozitivnu ocjenu Studije o izvedivosti, za što je najvažniji uvjet da haaški optuženici budu izručeni Haaškom sudu.

Posljednjih tjedana tom sudu se dobrovoljno predalo osam optuženika, šest pripadnika Vojske ili policije Republike Srpske optuženih za zločine u Bosni i Hercegovini, te dva bivša oficira Vojske Srbije i Crne Gore, generali Vladimir Lazarević i Momčilo Perišić.

Sve dosad, Vlada Srbije je imala stajalište da je jedini model suradnje "model dobrovoljne predaje" optuženika Haaškom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙