FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada FBiH plaćala djelatnika UN i svjedoka u slučaju 'Leutar"- tisak

BANJA LUKA, 6. travnja 2005. (Hina)
BANJA LUKA, 6. travnja 2005. (Hina)

Vlada Federacije BiH isplatila je 250 tisuća eura bivšem djelatniku UN-a Oskaru Vegi kao nagradu za "saznanja" o ubojstvu bivšeg doministra federalnog MUP-a Joze Leutara, koji je u ožujku 1999. godine poginuo u Sarajevu kao žrtva atentata, prenose Nezavisne novine od srijede izjavu izvora bliskog istrazi.

Ovu isplatu Vegi odobrili su tadašnji izaslanik UN Jacques-Paul Klein i vlada Edhema Bičakčića koji je dužnost premijera FBiH obnašao od 1997. do 2001. godine, tvrdi sugovornik Nezavisnih novina.

Predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić u ponedjeljak je od federalnog tužitelja Zdravka Kneževića, kojem je uručio informacije FMUP-a o slučaju "Leutar", zatražio hitnu istragu kako bi se "konačno utvrdila odgovornost za Leutarovo ubojstvo".

Upozorivši na isplatu 250 tisuća EUR "neidentificiranom stranom državljaninu, djelatniku UN-a", te isplatu novca zaštićenom svjedoku u istrazi o Leutarovom ubojstvu, Lozančić od Kneževića zahtijeva hitne odgovore tko je dopustio isplatu tog novca iz proračuna i na temelju kojih propisa. Lozančić je u izjavi banjalučkom listu ponovio kako raspolaže informacijama da je Vlada FBiH prebacila 250 tisuća EUR "na račun jednog dužnosnika UN-a".

"S toga istog računa je navodno nagrađivan i zaštićeni svjedok. Pretpostavljam da će Federalno tužiteljstvo provesti istragu i utvrditi sve činjenice", izjavio je Lozančić.

Glavni federalni tužitelj u dopisu "Nezavisnim novinama" ističe kako je "odmah pokrenut postupak za utvrđivanje činjenica o ubojstvu Leutara s kojima Tužilaštvo trenutno ne raspolaže".

List prenosi izjavu bivše zamjenice federalnog ministra financija Šefika Hafizović o tome da je odobrila isplatu dijela iznosa od 250 tisuća eura Merimu Galijatoviću, zaštićenom svjedoku u istrazi o ubojstvu Leutara.

Nalogodavci i izvršitelji atentata na Leutara, čiji je automobil u ožujku 1999. u Sarajevu raznesen eksplozivom, nikada nisu otkriveni. Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu 12. studenog 2002. godine optužbe za ovaj atentat oslobođeni su Ivan Andabak, Jedinko Bajkuša, Zoran Bašić, Dominik Ilijašević Como, Mario Miličević i Leutarov vozač Željko Ćosić. Oslobađajuću presudu kasnije je potvrdio Vrhovni ud FBiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙