FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 4. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

RIM

Tijelo Ivana Pavla II. nalazi se od ponedjeljka poslijepodne ispred baldahina u Bazilici sv. Petra gdje će ga naredna tri dana posjećivati vjernici.

Ceremonija prebacivanja posmrtnih ostataka Ivana Pavla II. iz dvorane Klementine u Apostolskoj palači gdje je bio izložen u nedjelju do Bazilike sv. Petra započela je u 17 sati i trajala je duže od predviđenog.

Nakon što tri dana bude izložen u Bazilici sv. Petra Ivan Pavao II. će u petak 8. travnja biti pokopan u kripti Bazilike sv. Petra na mjestu na kojem je bio Ivan Pavao XXIII. koji je nakon beatifikacije prebačen u Baziliku.

RIM

Vjernici na Trgu svetog Petra gotovo su se pobunili večeras kada su doznali da će morati čekati do 21 sat prije nego se otvore vrata bazilike svetog Petra u kojoj je izložen Ivan Pavao II.

Naime, najprije je bilo najavljeno da će vjernici moći ulaziti u baziliku od 18 sati, pa je zatim početak odavanja počasti pomican sve kasnije, dok nije najavljeno da će se za vjernike vrata bazilike otvoriti tek u 21 sat.

Razlog tog odgađanja bio je u pripremi pregrada u Bazilici, prostora kroz koji vjernici mogu hodati. Na to se na Trgu svetog Petra prolomio najprije prosvjedni pljesak, pa zatim poklici: "Otvorite, otvorite". Na koncu su vrata bazilike otvorena nekoliko minuta prije 20 sati.

SARAJEVO

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Pujić predvodio je u ponedjeljak navečer u sarajevskoj katedrali Requiem - misu za mrtve za pokojnoga papu Ivana Pavla II.

Uz koncelebraciju Apostolskog nuncija u BiH Santos Abril y Castella, pomoćnog biskupa vrhbosanskog Pere Sudara, provincijala Bosne Srebrene fra Mije Džolana te još gotovo tridesetak svećenika, kardinal Puljić je tijekom propovijedi kazao kako valja zahvaliti Bogu što smo imali ovakvoga Papu.

"Možemo ga nazvati anđeo mira. Dizao je svoj glas u ime nemoćnih i obespravljenih, zastupao je ljudska prava i čovjekovo dostojanstvo, nosio je poruku mira i zazivao na molitvu za mir pozivajući moćnike ovog svijeta da zaustave rat i skrate patnje prognanih i obespravljenih", kazao je kardinal Puljić.

"Bog se poslužio ovim velikim Papom da doprinese usmjeravanju čovječanstva", kazao je Puljić.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush će zajedno sa suprugom Laurom Bush nazočiti pogrebu pape Ivana Pavla II., objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan objavio je da će Bush na čelu američkog izaslanstva vjerojatno otputovati u srijedu da bi u petak nazočio pogrebu u Vatikanu.

Bush će biti prvi aktualni američki predsjednik koji će nazočiti pogrebu jednog Pape, javio je CNN, naglašavajući kako se time pokazuje poštovanje koje je predsjednik gajio za Papu.

WASHINGTON

Organizacija američkih Hrvata, Hrvatsko-američka udruga (CAA) proslavila je 15. obljetnicu postojanja i zauzimanja za interese Hrvatske u Sjedinjenim Državama.

Obljetnica je obilježena svečanom večerom u hotelu Sheraton u Chicagu, u subotu navečer. Okupilo se oko 350 ljudi a uz predstavnike američkog političkog i javnog života prisutni su bili i hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica i Mišo Munivrana, načelnik Odjela za hrvatsko useljeništvo i iseljeništvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, priopćio je hrvatski generalni konzulat u Chicagu.

CAA je nestranačka organizacija koja od početka svojeg djelovanja 1990. lobira za interese Hrvatske i Hrvata u američkom Kongresu, State Departmentu i Bijeloj kući.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina ispunila je tehničke uvjete za primanje u program "Partnerstvo za mir" (PfP) koje je postavio NATO, no politički uvjeti još nisu zadovoljeni a oni se odnose prije svega na privođenje pravdi Radovana Karadžića i Ratka Mladića, izjavio je u ponedjeljak predsjedatelj Povjerenstva za reformu obrane u BiH (DRC) američki diplomat Raffi Gregorian.

"Ključno je pitanje suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", kazao je Gregorian novinarima u Sarajevu nakon sjednice DRC-a na kojoj su razmatrani izgledi BiH za primanje u "Partnerstvo", na sastanku Sjeveroatlantskog vijeća (NAC) koji će se 20. i 21. travnja održati u Vilnusu.

BiH je do sada uspjela uspostaviti Ministarstvo obrane i vojno zapovjedništvo na državnoj razini što je bio ključni tehnički preduvjet za približavanje te zemlje NATO-u.

RIM

Desni centar premijera Silvija Berlusconija doživio je izgleda teški poraz na regionalnim izborima koji su održani u nedjelju i ponedjeljak.

Prema prvim podacima, na temelju izlaznih anketa koje je provela agencija za ispitivanje javnog mnijenja NEXUS, lijevi centar Romana Prodija osvojio je 11 od 13 regija u kojima su održani izbori. Lijevi centar je pobijedio i u središnjoj regiji Lazio s glavnim gradom Rimom. Pobjeda u toj regiji tradicionalno najavljuje pobjednika na sljedećim parlamentarnim izborima.

Desni centar je zadržao vlast samo u Lombardiji i Venetu a izgubio šest regija u kojima je vladao proteklih pet godina.

Izborna mjesta za oko 41 milijun birača u 13 regija zatvorena su u ponedjeljak u 15 sati. Konačni rezultati očekuju se u ponedjeljak kasno navečer.

BEČ

Čelništvo Austrijske slobodarske stranke (FPOe) napustilo je stranku i osnovalo novi pokret pod naslovom Savez za budućnost Austrije (BZOe), kazala je u ponedjeljak u Beču na konferenciji za novinstvo čelnica FPOe Ursula Haubner, inače starija sestra koruškog zemaljskog poglavara Joerga Haidera. Ona je u ponedjeljak dala ostavku na dužnost predsjednice FPO-e ali ostaje, kako je rekla, i dalje ministrica socijalne skrbi.

U novi Savez za budućnost Austrije (BZO-e) pozvani su na suradnju svi članovi Slobodarske stranke koji to žele, dodala je Haubner. Predsjednik novog BZO-e postat će njezin brat, koruški zemaljski poglavar Joerg Haider.

DEN HAAG

Umirovljeni general srbijanske policije Sreten Lukić, optužen za zločine na Kosovu, u ponedjeljak je nakon dolaska iz Beograda prebačen u pritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu, objavio je Sud.

"Lukić je prebačen u pritvor ICTY-a iz Srbije. U bijegu je proveo godinu i pol", navodi se u priopćenju Haškog suda. Datum njegovog prvog pojavljivanja pred sudom, radi izjašnjavanja o krivnji, bit će određen naknadno.

Lukić je prebačen u Haag odmah nakon što je otpušten s liječenja u Kliničkom centru u Beogradu. Glasnogovornik vladajuće Demokratske stranke Srbije, Andreja Mladenović izjavio je u Beogradu da Lukić nije uhićen, već se radilo o "jednom obliku dobovoljne predaje".

Lukić je zapovjedao snagama MUP-a Srbije tijekom intervencije na Kosovu 1999. Tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u četiri točke za zločine protiv čovječnosti zbog progona, ubojstva, deportacija i prisilnog preseljavanja albanskih civila i u jednoj točki za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava.

DAMASK

Druga i završna faza sirijskog povlačenja iz Libanona počet će u četvrtak i trajat će do 30. travnja, izvjestila je sirijska agencija SANA.

Detalji o drugoj fazi povlačenja, koja uključuje 8.000 vojnika, dogovoreni su na sastanku sirijskih i libanonskih vojnih zapovjednika u libanonskoj, istočnoj dolini Bekaa.

Prva faza povlačenja, kada su sirijske trupe povučene iz dijelova Libanona u dolinu Bekaa, okončana je 17. ožujka, pa će se sada sirijski vojnici na koncu povući i iz tog dijela Libanona i vratiti se kući.

KIŠINJEV

Članovi moldavskog parlamenta u ponedjeljak su za predsjednika države ponovno izabrali bivšeg sovjetskog aparatčika, komunista Vladimira Voronina, na mandat od četiri godine.

Rođen je 25. svibnja 1941., u Pridnjestrovlju, separatističkoj moldavskoj rusofonoj regiji, a poznat je kao vrijedan i discipliniran radnik te izravan u iznošenju prijedloga, javljaju strane agencije. Po struci je ekonomist, politolog i pravnik.

Voronjin je izabran sa 75 glasova, jedan glas dobio je njegov konkurent, također član Komunističke partije Gheorge Duca, dva biračka listića bila su neispravna, a 23 zastupnika od ukupno 101 nisu sudjelovali u glasovanju, izvijestio je predsjednik parlamentarnog odbora za predsjednički izbor, Mihail Sidorov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙