FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić služio misu za Ivana Pavla II.

SARAJEVO,4. travnja 2005.(Hina) - Nadbiskup vrhbosanski kardinal VinkoPujić predvodio je u ponedjeljak navečer u sarajevskoj katedraliRequiem - misu za mrtve za pokojnoga papu Ivana Pavla II.
SARAJEVO,4. travnja 2005.(Hina) - Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Pujić predvodio je u ponedjeljak navečer u sarajevskoj katedrali Requiem - misu za mrtve za pokojnoga papu Ivana Pavla II.

Uz koncelebraciju Apostolskog nuncija u BiH Santos Abril y Castella, pomoćnog biskupa vrhbosanskog Pere Sudara, provincijala Bosne Srebrene fra Mije Džolana te još gotovo tridesetak svećenika, kardinal Puljić je tijekom propovijedi kazao kako valja zahvaliti Bogu što smo imali ovakvoga Papu.

Ivan Pavao II bio je iskreno predan Mariji, bio je euharistijski Papa, slavio je najposjećenije mise na svijetu i ujedno bio najveći misionar ovoga svijeta, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

"Možemo ga nazvati anđeo mira. Dizao je svoj glas u ime nemoćnih i obespravljenih, zastupao je ljudska prava i čovjekovo dostojanstvo, nosio je poruku mira i zazivao na molitvu za mir pozivajući moćnike ovog svijeta da zaustave rat i skrate patnje prognanih i obespravljenih", kazao je kardinal Puljić.

Odista biranim riječima Puljić je za pokojnog Svetog Oca, među ostalim, kazao kako je to bio vizionar koji je doprinio ogromnim promjenama u svijetu poput rušenja Berlinskog zida i gradnje slobodnog društva.

"Bog se poslužio ovim velikim Papom da doprinese usmjeravanju čovječanstva", kazao je Puljić.

Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako će nam svima nedostajati taj branitelj ljudskosti kojemu posebnu zahvalnost duguju svi u BiH jer je on imao srca za njihove patnje.

"Hvala ti Bože što smo imali ovakvoga Papu. Ova ga zemlja ne smije zaboraviti", kazao je kardinal Puljić izrazivši potporu prijedlogu da se trg oko sarajevske katedrale Srca Isusova nazove imenom Ivana Pavla II.

Kardinala Puljića na kraju mise na njegov put u Vatikan ispratio je pomoćni biskup Sudar.

On je podsjetio kako je ovo prvi puta da Crkva vrhbosanska u 17 stoljeća svoje povijesti ispraća jednog svog nadbiskupa u Vatikan gdje treba sudjelovati u izboru novog pape.

Žaleći za Ivanom Pavlom II vjernici vrhbosanske nadbiskupije zahvaljuju dobrome Bogu za sve što je za njih učinio, kazao je msgr. Sudar zamolivši kardinala Puljića da bude svjedokom kako se svi u Sarajevu i BiH nadaju uskoro čuti ona ista zvona što sada žale za pokojnim Svem Ocem kako označavaju da je izabran novi papa.

Kardinal Puljić otputovao je iz Sarajeva za Zagreb helikopterom EUFOR-a a iz zagrebačke zračne luke zajedno s nadbiskupom Josipom Bozanićem tijekom večeri zrakoplovom hrvatske vlade nastavlja let za Rim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙