FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić: Uskrs nas uči civilizaciji života i pobjede nad smrću

SARAJEVO,27. ožujka 2005.(Hina) - Vrhbosanski nadbiskup kardinal VinkoPuljić koji je u nedjelju predvodio misno slavlje u povodu blagdanaUskrsa u sarajevskoj katedrali Srca Isusova kazao je kako je ovo dan ukojemu se proslavlja pobjeda života nad smrću.
SARAJEVO,27. ožujka 2005.(Hina) - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji je u nedjelju predvodio misno slavlje u povodu blagdana Uskrsa u sarajevskoj katedrali Srca Isusova kazao je kako je ovo dan u kojemu se proslavlja pobjeda života nad smrću.

Takva proslava, kazao je Puljić, posebice ima važnost u današnjem svijetu u kojemu se nerijetko pokušavaju nametnuti vrijednosti civilizacije smrti i u kojoj se "smije ubiti nerođeno i skratiti (čovjekov) život da umre prije reda".

"Mi se jednostavno zbunimo pred tom civilizacijom smrti koja se zove napredak", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Rezignacija i neodgovornost dvije su značajke koje, na žalost, karakteriziraju vrijeme u kojemu živimo, istaknuo je kardinal Puljić. Kao drastične primjere takvog neodgovornost postupanja on je naveo učestalo manipuliranje mrtvima kada se govori o ratu i stradanjima u BiH. Ratne žrtve ubila je mržnja i nedopustivo je njima manipulirati, kazao je.

Na posredan način kardinal Puljić kritizirao je i opće političko stanje u BiH ali i predstavnike međunarodne zajednice koji u noj djeluju i rade na provedbi Daytonskog sporazuma.

Ti isti koji su Bosni i Hercegovini navukli "luđačku košulju zvanu Dayton" rugaju se toj zemlji i njenim ljudima kada prestanu dobivati novce za svoj posao, kazao je Puljić dodavši kako su istina, dostojanstvo i istine vijednosti danas također postali objektima najobičnije trgovine.

Svoju poruku vjernicima kardinal Puljić je zaključio konstatacijom kako treba znati živjeti s drugima i drugačijima.

"Nemam pravo kao katolik, tumačeći katoličku vjeru, napadati druge vjere s kojima živimo. I nikada to nećete čuti s ovog oltara. Ali isto tako tražimo, u ime dostojanstva, prava, i u ime sloboda da to svatko u ovoj zemlji poštuje pa ćemo više samo zajednički graditi mir", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙