FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH želi ulazak u "Partnerstvo za mir" ali...

SARAJEVO,4. travnja 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina ispunila jetehničke uvjete za primanje u program "Partnerstvo za mir" (PfP) kojeje postavio NATO, no politički uvjeti još nisu zadovoljeni a oni seodnose prije svega na privođenje pravdi Radovana Karadžića i RatkaMladića, izjavio je u ponedjeljak predsjedatelj Povjerenstva zareformu obrane u BiH (DRC) američki diplomat Raffi Gregorian.
SARAJEVO,4. travnja 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina ispunila je tehničke uvjete za primanje u program "Partnerstvo za mir" (PfP) koje je postavio NATO, no politički uvjeti još nisu zadovoljeni a oni se odnose prije svega na privođenje pravdi Radovana Karadžića i Ratka Mladića, izjavio je u ponedjeljak predsjedatelj Povjerenstva za reformu obrane u BiH (DRC) američki diplomat Raffi Gregorian.

"Ključno je pitanje suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", kazao je Gregorian novinarima u Sarajevu nakon sjednice DRC-a na kojoj su razmatrani izgledi BiH za primanje u "Partnerstvo", na sastanku Sjeveroatlantskog vijeća (NAC) koji će se 20. i 21. travnja održati u Vilnusu.

BiH je do sada uspjela uspostaviti Ministarstvo obrane i vojno zapovjedništvo na državnoj razini što je bio ključni tehnički preduvjet za približavanje te zemlje NATO-u.

Gregorian je međutim istaknuo da do danas nema nikakvih naznaka da vlasti Republike Srpske rade bilo što na privođenju Radovana Karadžića.

"Znamo samo za medijska izvješća o tome da policija RS navodno kontaktira njegovu obitelj", kazao je američki diplomat.

Slična je situacija i s Ratkom Mladićem za kojega, kako je istaknuo, postoje naznake da se nalazi u Beogradu.

"Carla del Ponte će vjerojatno kazati da je suradnja (s ICTY-jem) sada nešto bolja no da nije i dovoljna", konstatirao je Gregorian.

Ministar obrane BiH Nikola Radovanović također je ocijenio da nema izgleda da njegova zemlja uđe u PfP prije nego što se Karadžić i Mladić nađu u Den Haagu osim ukoliko bi NATO iznenada odlučio izmijeniti uvjete koje je sam postavio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙