FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 4. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaobjavljenih do 9.30
ZAGREB, 4. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja objavljenih do 9.30

RIM

Talijanske će vlasti, kako su najavile u nedjelju, mobilizirati približno 6500 policajaca u Rimu koji će osigurati red i zaštititi osobe koje se očekuju na pokopu pape Ivana Pavla II. Kardinali bi u ponedjeljak trebali odrediti datum pokopa Ivana Pavla II. Pretpostavlja se da bi na Papin pokop moglo stići približno 200 dužnosnika, predsjednika država i vlada te približno dva milijuna vjernika. Gotovo 1500 članova posebnih policijskih postrojba i talijanskih karabinjera bit će zaduženo za zaštitu šefova država, a 5000 policajaca brinut će se za red i nadzirati "ciljeve kojima prijeti opasnost", naglasilo je u priopćenju ministarstvo unutarnjih poslova. Dolazak na pokop Ivana Pavla II. najavili su, među ostalima, austrijski predsjednik Heinz Fischer, belgijski kralj Albert II. i kraljica Paola, španjolski premijer Jose Luis Zapatero, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, portugalski predsjednik Jorge Sampaio, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, sirijski predsjednik Bašar al-Assad, američki predsjednik George Bush, kanadski premijer Paul Martin, argentinski potpredsjednik Daniel Scioli, brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva, meksički predsjednik Vicente Fox.

VATIKAN - Jednodnevnu ili višednevnu državnu žalost zbog smrti pape Ivana Pavla II. proglasile su mnoge europske i latinoameričke zemlje s katoličkom većinom, no to su učinile i Indija, Egipat i Kuba, komunistička zemlja. U Poljskoj, Papinoj domovini, žalost je proglašena u subotu navečer i trajat će sve do ukopa krajem tjedna a na Filipinima, azijskoj zemlji s najvećim brojem katolika, žalovanje je počelo u ponedjeljak i trajat će do pokopa.

Sedam dana državne žalosti proglasio je Brazil, najveća katolička zemlja na svijetu, Paragvaj i Gabon pet, Kostarika četiri, Italija tri, dok su se Portugal, Malta, Čile, Bolivija, Haiti, Zelenortska Republika, Sejšeli, Malavi, Istočni Timor, Španjolska i Peru ograničili na ponedjeljak. U Vatikanu će muzeji i drugi uredi državne uprave "biti zatvoreni u znak žalosti" u ponedjeljak i na dan ukopa Svetog Oca.

Kuba je proglasila trodnevnu državnu žalost a u Indiji je dan žalosti u ponedjeljak iako kršćana ima tek nešto više od 2 posto puka. U

U muslimanskom Egiptu proglašena je trodnevna žalost, a u Albaniji gdje je katolika oko 13 posto, ponedjeljak će biti službeni dan žalosti.

U Bosni i Hercegovini dan ukopa je proglašen danom državne žalosti, a u Makedoniji, zemlji s pravoslavnom većinom, u nedjelju su bila otkazana sva kulturna događanja.

Na Kosovu je proglašena dvodnevna žalost, a u Libanonu, gdje 38 posto od 3,5 milijuna stanovnika čine kršćani, proglašena je trodnevna žalost.

MOSKVA - Predsjednik Kirgistana Askar Akajev formalno je potpisao u ponedjeljak u Moskvi svoju ostavku sukladno sporazumu zaključenom tijekom pregovora dan ranije s parlamentarcima svoje zemlje, rekao je novinarima jedan od tih zastupnika, Sadik Japarov.

Ostavka predsjednika Kirgistana, kojeg je oporba potjerala s vlasti 24. ožujka i izbjegao je u Rusiju, stupit će na snagu u utorak, precizirao je taj zastupnik pred veleposlanstvom Kirgistana u Moskvi.

PEKING

Kineski biskup Yao Liang uhićen je nedugo prije smrti pape Ivana Pavla II., izvijestila je u ponedjeljak Zaklada kardinala Kunga, skupina sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koja štiti Katoličku crkvu koja tajno djeluje u Kini. Pomoćni biskup u biskupiji Xiwanzi u pokrajini Hebei (na sjeveru zemlje), msgr. Yao Ling (80), uhićen je u četvrtak, navodi zaklada koja ističe da je biskup "prije uhićenja bio izložen sve jačem pritisku kineskih vlasti da se odvoji od Pape i priključi službenoj Katoličkoj crkvi". Uz službenu Crkvu, postoji i tajna Crkva koja je povezana sa Svetom Stolicom i koja je redovita meta represije vlasti.

Broj katolika u Kini procjenjuje se na 10 do 15 milijuna, od kojih 4 do 5 milijuna pripada službenom Domoljubnom udruženju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙