FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva: susret kirgistanskog izaslanstva i Akajeva

MOSKVA, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Izaslanstvo kirgistanskihparlamentaraca sastalo se u nedjelju u Moskvi sa svrgnutimpredsjednikom Askarom Akajevom kako bi ga privolili da dade ostavku,dok su šefovi ruske i američke diplomacije poželjeli "što bržerješavanje problema".
MOSKVA, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Izaslanstvo kirgistanskih parlamentaraca sastalo se u nedjelju u Moskvi sa svrgnutim predsjednikom Askarom Akajevom kako bi ga privolili da dade ostavku, dok su šefovi ruske i američke diplomacije poželjeli "što brže rješavanje problema".

"Tema pregovora je njegov prijevremeni odlazak s dužnosti", izjavio je predsjednik parlamenta Omurbek Tekebajev koji je i vođa izaslanstva, uoči susreta s Akajevom u kirgistanskom veleposlanstvu u Moskvi, prenosi agencija Itar.

Nakon razgovora u četiri oka dvojici političara pridružilo se pet parlamentaraca iz izaslanstva, kako navode izvori u okružju predsjednika Akajeva, a prenosi Itar.

"Zasad se ne zna kakav je ishod susreta", prema tim izvorima.

Predsjednik Akajev koji se sklonio "nedaleko od Moskve", pošto je 24. ožujka pobjegao iz svoje zemlje kada je nekoliko tisuća prosvjednika nasilu ušlu u zgradu vlade, rekao je prošlog tjedna da je spreman dati ostavku pod stanovitim uvjetima.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov i američka državna tajnica Condoleezza Rice rekli su u telefonskom razgovoru u subotu da žele "što brže rješavanje" krize u toj bivšoj sovjetskoj republici u srednjoj Aziji, piše rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Pristajući na ovaj susret s kirgistanskim izaslanstvom, Akajev je izveo nagli zaokret, jer je još u petak odbijao podnijeti ostavku, tražeći da se obrati kirgistanskom parlamentu kako bi skratio svoj mandat koji istječe u listopadu.

Premda prema kirgistanskom ustavu predsjednik može dati ostavku samo na zasjedanju parlamenta, vođa kirgistanskog izaslanstva naglasio je da ih je "parlament zadužio da dođu u treću zemlju i poduzmu potrebne korake", budući da "trenutne prilike ne dopuštaju Akajevu da dođe i ponudi ostavku u parlamentu".

Nova vlast u Biškeku protivi se povratku Akajeva u Kirgistan jer se plaši destabilizacije stanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙