FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Basajev najavio novog čečenskog lidera i nastavak džihada

MOSKVA, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Radikalni čečenski ratni vođaŠamil Basajev pozvao je u srijedu "sve muslimane" u Čečeniji i Rusijida "prisegnu na vjernost" malo poznatom šeiku Abdulu Kalimu, koji bitrebao naslijediti "nezavisnog čečenskog predsjednika" AslanaMashadova ubijenog u utorak.
MOSKVA, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Radikalni čečenski ratni vođa Šamil Basajev pozvao je u srijedu "sve muslimane" u Čečeniji i Rusiji da "prisegnu na vjernost" malo poznatom šeiku Abdulu Kalimu, koji bi trebao naslijediti "nezavisnog čečenskog predsjednika" Aslana Mashadova ubijenog u utorak.

"Svi muslimani Čečenije, Kavkaza i cijele Rusije obavezni su prisegnuti na vjernost novom predsjedniku Čečenije Abdulu Kalimu", rekao je Basajev u priopćenju objavljenom u srijedu na separatističkoj internet stranici.

Basajev je također rekao da će se i nakon ubojstva Mashadova nastaviti džihad protiv Rusije. "Mudžahedini dolaze i odlaze. Oni koji su se borili u ime Mashadova mogu se ići odmoriti. Za one koji su se borili u ime Alaha, džihad se nastavlja", rekao je Basajev, šef najradikalnijeg krila čečenskih pobunjenika..

Ta prva reakcija kojom Basajev sugerira da se pobornici Mashadova, pripadnika ipak umjerenog krila pobunjenika koji je sustavno osuđivao atentate za koje je odgovornost preuzimao Basajev, da se odu odmoriti, potvrđuje strahovanja ruskih analitičara od jačanja radikalnog krila pobunjenika.

i sin Aslana Mashadova obećao je u srijedu da će nastaviti očevu borbu za neovisnost regije od Rusije. "Nastaviti ću očevo djelo", rekao je Anzor Mashadov (29), prenosi Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙