FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa blagoslovio vjernike ali nije mogao govoriti

RIM, 27. ožujka 2005. (Hina) - Papa Ivan Pavao II. pojavio se na Uskrsna svom prozoru na Trgu svetog Petra i blagoslovio vjernike, ali nijeuspio izgovoriti tradicionalni blagoslov urbi et orbi (gradu isvijetu), prvi put u 26 godina svog pontifikata.
RIM, 27. ožujka 2005. (Hina) - Papa Ivan Pavao II. pojavio se na Uskrs na svom prozoru na Trgu svetog Petra i blagoslovio vjernike, ali nije uspio izgovoriti tradicionalni blagoslov urbi et orbi (gradu i svijetu), prvi put u 26 godina svog pontifikata.

Papa se pojavio na prozoru ureda na kraju mise kako bi čuo svoju poruku koju je vjernicima pročitao državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano.

Njegovi su mu pomoćnici prinijeli ustima mikrofon i Ivan Pavao je pokušao izgovoriti riječi blagoslova urbi et orbi, no nije uspio.

Papa je međutim, gestama pokazajući koliko je razočaran, rukama napravio nekoliko znakova križa dok su brojni vjernici na Trgu svetog Petra imali uplakana lica.

Na Trgu svetog Petra okupilo se više desetaka tisuća vjernika i sa suzama u očima promatralo Papu na prozoru koji je vidljivo patio zbog toga što nije mogao govoriti. Pred sobom je imao napisanu poruku i blagoslov, te je listao papire, dok je Sodano čitao.

U Uskrsnoj poruci, Papa je pozvao na mir u svim zemljama Srednjeg istoka i Afrike, "mir za cijelo čovječanstvo nad kojim se nadvila opasnost od bratoubilačkih ratova". Sodano je bio gant dok je čitao Papinu poruku. Papa je zatražio solidarnost za sve "koji pate i umiru od siromaštva, gladi, epidemija i prirodnih katastrofa".

Papa je ostao na prozoru cijelo vrijeme čitanja poruke, te se zadržao i nakon blagoslova, sveukupno gotovo 10 minuta. Ivan Pavao II. je izgledao izmoren, ali je imao želju da se i glasom obrati vjernicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙