FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smrt Pape - Reakcije V. - Azija

ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Od Filipina, najveće katoličkezajednice na tom kontinentu do najmanjih enklava, milijuni kršćanadiljem Azije oplakuju u nedjelju smrt pape Ivana Pava II., no počastmu odaju i nekršćani nazivajući ga emisarom mira i nade.
ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Od Filipina, najveće katoličke zajednice na tom kontinentu do najmanjih enklava, milijuni kršćana diljem Azije oplakuju u nedjelju smrt pape Ivana Pava II., no počast mu odaju i nekršćani nazivajući ga emisarom mira i nade.

Na Filipinima, najvećoj katoličkoj zemlji u Aziji od oko 77 milijuna ljudi, narod se s tugom prisjeća Pape koji je tu zemlju posjetio dvaput i nadahnuo je povratak demokracije nakon golemih prosvjeda kojima je svrgnut diktator Ferdinand Marcos 1986.

U Australiji je premijer John Howard kazao da je Ivan Pavao II "bio i velika moralna i vjerska figura ali i vrlo važna politička figura u najboljem smislu te riječi".

Japan, pretežito budistička zemlja, s osobito dubokim poštovanjem prisjeća se Svetoga Oca. Premijer Junichiro Koizumi uputio je izraze sućuti Vatikanu i izrazio duboko poštovanje za Papu, a u Tokiju je služena misa za Ivana Pavla II.

Stanovnici i gradonačelnici Hirošime i Nagasakija, gradova žrtava atomskih bombi koje je Papa posjetio 1981. prisjećaju se njegove snažne poruke za mir u svijetu.

Danas 73-godišnji Akihiro Takashi kazao je u nedjelju kako ga je Ivan Pavao II držao za ruku unakaženu u bombardiranju dok je Svetoga Oca vodio kroz muzej mira u Hirošimi, dok je Tochiyuki Fukazaki (75), podsjetio da su Papine riječi bile "razumljive koliko i moćne" kada je molio da svijet nauči lekciju nakon Hirošime.

"Papa je duboko ganuo auditorij kada je molio za žrtve atomske bombe, uputio poziv za mir i odlučno tražio ukidanje nuklearnog oružja", rekao je gradonačelnik Hiroshime Tadatoshi Akiba.

Patrijarh Kaldejske crkve u Iraku, Emmanuel Delly, odao je počast Papi koji je molio za mir i sigurnost u Iraku i neumorno pozivao svjetske vođe i međunarodne organizacije da učine sve kako bi izbjegli rat u toj zemlji.

"Volm Irak i Iračane koji su u mome srcu. Svakog dana molim za njih", rekao je patrijarhu Ivan Pavao II. prigodom zadnjeg susreta 19. veljače, podsjetio je Delly.

Kršćani čine 3 posto stanovništva od 26 milijuna Iračana. Katolika, pripadnika Kaldejske crkve ima oko 600.000.

Sućut je izrazio i afganistanski predsjednik Hamid Karzai kazavši da on "osobno i cijeni golem doprinos Njegove Svetosti miru, toleranciji međureligijskom razumijevanju diljem svijeta". Podsjetio je da je tijekom sovjetske okupacije Afganistana, Papa digao glas u korist afganistanskog naroda.

Indija je u nedjelju izazila sućut zbog Papine smrti i podsjetila na njegovo beatificiranje majke Tereze.

Predsjednik Abdul Kalam "duboko je ožalošćen odlaskom pape Ivana Pavla II" te kazao "Svijet je izgubio vjerskog poglavara i državnika koji je cijeloga života radio na ljudskom dostojanstvu, slobodi, u korist siromašnih i potlačenih".

Premijer Indije Manmohan Singh je govorio o Ivanu Pavlu II kao o "papi srca", bliskom Indijcima jer je 2003. beatificirao majku Terezu, utemeljiteljicu reda Misionara milosti Calcutte.

Predsjednik Južne Koreje Roh Moo-Hyun pozdravio je "doprinos Ivana Pavla II za mir u svijetu. "S cijelom vladom i korejskim narodom, izražavam duboku sućut zbog smrti Ivana Pavla II. On će ostaviti u povijesti uspomenu na apostola mira", rekao je Roh Moo-Hyun.

Južnu Koreju, koja broji oko 4 milijuna katolika, Papa je posjetio 1984. i 1989.

Crkve u Vijetnamu, iza Filipina druge po brojnosti katoličke zajednice Azije s 8 milijuna vjernika od 80 milijuna stanovnika, u nedjelju su pune, ali komunistička vlada, koja ne održava diplomatske odnose s Vatikanom, nije se oglasila o Papinoj smrti.

Vijetnam ne dopušta da Vatikan izravno imenuje biskupe već je potrebna dozvola zemlje za kandidate koje izabere Rim. Vlada nadzire i broj svećenika, ali su se odnosi s Vatikanom poboljšali a Papa Ivan Pavao II je imenovao Jean-Baptiste Pham Minh Man kardinalom grada Ho Ši Mina u rujnu 2003. te Vijetnam danas ima dva kardinala.

Iranski predsjednik Mohamad Khatami nazvao je nedjelju papu Ivana Pavla II braniteljem "istine, pravde i mira" u poruci sućuti upućenoj Vatikanu.

"Papa Ivan Pavao II. je bio učenik religioznog misticizma, debate i filozofske misli i umjetničke i poetske kreativnosti", napisao je iranski predsjednik državnom tajniku Vatikana monsignoru Angelu Sodanu.

Iranski predsjednik, muslimanski šijitski redovnik, pozvao je Vatikan da nastavi napore Ivana Pavla II. u korist međureligijskog dijaloga.

Indonezija, zemlja najbrojnijeg muslimanskog stanovništva, izrazila je u nedjelju duboko žaljenje zbog smrti Ivana Pavla II. i poslat će izaslanstvo ministara na sprovod svjetskog poglavara rimokatolika.

U ime vlade i naroda Indonezije, izražavam duboku sućut povodom smrti Ivan Pavla II, rekao je predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf kazao je da je "Ivan Pavao II. učinio nevjerojatne doprinose miru. Spajao je ljude različitih vjera", rekao je predsjednik te muslimanske zemlje u kojoj su kršćani manjina, 3 posto od 150 milijuna ljudi. Kršćani će poštivati sedmodnevnu žalost.

Katolici Šri Lanke počeli su sedmodnevnu žalost zbog smrti Svetoga Oca a glasnogovornik te rimokatoličke crkve od oko milijun vjernika pozvao je pastvu na žalovanje. Tu je zemlju Papa posjetio 1995. kada je beatificirao franjevca Josepha Vaza pred oko pola milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙