FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 3. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiobjavljenih do 9.30
ZAGREB, 3. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti objavljenih do 9.30

VATIKAN

Ivan Pavao Drugi umro je u subotu navečer u 21.37 sati u svome apartmanu u apostolskoj palači u Vatikanu, priopćio je Ured za tisak Svete Stolice. U priopćenju šefa ureda za tisak Svete Stolice Joaquina Navarra Vallsa se kaže kako su pokrenute "sve procedure predviđene apostolskim ustavom "Universi domici gregis" koji je 22. veljače 1996. objavio Ivan Pavao Drugi. Poslije papine smrti crkvu preuzima kardinal kamerlengo Eduardo Martinez Somalo koji treba pripremiti konklavu na kojoj će biti izabran novi papa. Dekan kardinalskog zbora Jozeph Ratzinger treba sazvati kardinalski zbor. Uskoro će se u Rimu okupiti 117 kardinala koji imaju pravo birati papu te bi u roku od 15 do najviše 20 dana trebali početi izbor novoga pape. U roku od 4 do 6 dana Ivan Pavao Drugi bi trebao biti pokopan. Pretpostavlja se da će biti pokopan u bazilici Sv. Petra u Rimu, ako nije drugačije odredio u svom testamentu.

ZAGREB

Predsjednik Tajvana Chen Shui-bian uputio je u nedjelju izraze sućuti Vatikanu, jednoj od rijetkih država koja priznaje taj otok, u nadi da će Papino učenje pomoći u očuvanju mira s Pekingom, a katolički poglavar Hong Konga kritizirao je Peking jer nije Svetome Ocu omogućio posjet Kini. Odlazak Ivana Pavla II izaziva također strah da bi se s Papinim nasljednikom mogli promijeniti odnosi s Vatikanom, jednom od 25 zemalja koje priznaju Taipei. Vatikan je prekinuo odnose s Pekingom 1951. i priznao je Taipei.

Poglavar katolika Hong Konga nadbiskup Joseph Zen kritizirao je u nedjelju Peking koji je onemogućio Papin posjet Kini.

PEKING

Službena kineska katolička crkva, koja ne održava odnose s Vatikanom, izrazila je u nedjelju "duboko žaljenje" nakon smrti pape Ivana Pavla II nazvavši je "velikim gubitkom".

Službena crkva je poslala u nedjelju telegram "duboke sućuti" u ime 5 milijuna katolika zemlje, navelo je Patriotsko udruženje katolika, prenosi agencija Nova Kina.

"Smrt pape Ivan Pavla II je tužna vijest i veliki gubitak za Crkvu svijeta", precizira se u telegramu. Ministarstvo vanjskih poslova nije u nedjelju ujutro još reagiralo. U subotu je kineska vlada obznanila svoju "zabrinutost" zbog pogoršanja papinog zdravlja.

MOSKVA

Ruska pravoslavna crkva pozdravila je u nedjelju spomen na Ivana Pavla II. koji je umro u subotu, te izrazila nadu da će "spomen na pokojnika" služiti "stvaranju dobrih odnosa" između Katoličke i Ruske pravoslavne crkve, obilježene teškim odnosima. "Dugi pontifikat Njegove Svetosti kao poglavara Rimokatoličke crkve bio je važna etapa u suvremenoj povijesti", poruka je moskovskog patrijarha Alekseja II. u priopćenju objavljenom na njegovoj internet stranici. "Nadamo se iskreno da će u budućnosti spomen na pokojnika služiti uspostavi dobrih odnosa između naših Crkava i pomoći da prevladamo sadašnje teškoće", stoji u poruci.

HAVANA

Kuba je proglasila trodnevnu žalost i otkazala sve športske i druge manifestacije u tom razdoblju odavši tako počast papi Ivanu Pavlom II. koji je umro u subotu, objavljeno je na državnoj televiziji. Ukaz, što ga je potpisao predsjednik Fidel Castro, pročitan je u televizijskom dnevniku, nekoliko sati nakon što je ministar vanjskih poslova Felipe Perez Roque izrazio sućut "vladi i narodu Kube" katoličke vjeroispovijesti, nakon objave o smrti Svetog Oca. Ukazom se podsjeća da Kuba i Sveta stolica "održavaju od 1935. neprekidne diplomatske odnose, temeljene na načelu međusobnog poštovanja".

ZAGREB

Crkvena zvona Latinske Amerike počela su u subotu zvoniti nakon što je Vatikan objavio smrt pape Ivana Pavla II., a ta je vijest izazvala konsteranciju, tugu i suze više od 500 milijuna vjernika koliko ih broji taj vrlo pobožni kontinent. Predsjednik Venezuele Hugo Chavez, prijatelj kubanskog čelnika Fidela Castra, bio je fasciniran Papom koji ga je dva puta primio u Vatikanu. U Meksiku, čije je gotovo sveukupno stanovništvo katoličko (106 milijuna), cijele obitelji dolaze u crkve odati posljednju počast Papi koji je pet puta posjetio njihovu zemlju, a i bio na prvom putovanju svoga pontifikata 1979. godine upravo u Meksiku.

Osim Kube i brojne druge zemlje su proglasile državnu žalost, poput Paragvaja (5 dana), Perua (1) Kostarike (4 dana), Čilea (3), Bolivije (3).

Najveća katolička zemlja svijeta (125 milijuna), gdje skladno žive razne vjere, Brazil je rastužen gubitkom čovjeka koji je značajno i pozitivno utjecao na tijek suvremene povijesti", komentirao je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva. Čileanski predsjednik Ricardo Lagos je ocijenio da je Papa "utjecao na povijesne promjene kao rijetko tko", i podsjetio na ulogu Ivana Pavla II. u prosincu 1978., čime je izbjegnut rat između Argentine i Čilea.

Argentinski predsjednik Nestor Kirchner to Papino posredovanje smatra "nezaboravnim i ključnim nasuprot "nerazboritosti diktatora Jorgea Videle i Čileanca Augusta Pinocheta.

U crkvama u području Srednje Amerike, koje je tijekom građanskih ratova u Salvadoru, Gvatemali i Nikaragvi Papa posjetio tri puta, također su odjekivala zvona.

ZAGREB - Vijest o smrti pape Ivana Pavla II, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u subotu navečer, izazvala je val tuge i žalosti diljem svijeta te reakcije brojnih svjetskih čelnika. "Slijedio sam izbliza razvoj situacije s Papom. Molio sam za njega kao što je on molio za mene i mir. On je bio čovjek mira i pružao je veliku potporu UN-u", kazao je glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Žaljenje su izrazili francuski je predsjednik Jacques Chirac, Shimon Peres, izraelski vicepremijer, bivši poljski predsjednik Lech Walesa, Tadeusz Mazowiecki, prvi poljski nekomunistički premijer, Margaret Thatcher, bivša britanska

premijerka.

TEL AVIV - Izrael je u subotu žalio zbog smrti pape Ivana Pavla II. kojeg Židovi smatraju Papom koji je u povijesti bio najotvoreniji prema njihovu narodu. Ivan Pavao II. veliki je ugled u Izraelu stekao nakon povijesnog posjeta toj zemlji u ožujku 2000., tijekom obilaska

tog dijela svijeta, zemlji u kojoj se rodio i u kojoj je živio Isus Krist. "Izrael, židovski narod i cijeli svijet izgubili su danas velikog prvaka pomirbe i prijateljstva između religija", kazao je u subotu izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom. Žaljenje za Papinom smrću izrazio je i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je Ivana Pavla II. opisao kao velikog borca za svjetski mir, slobodu i prava ljudi, koji se zalagao za ravnopravnost svih religija. Glasnogovornik Hamasa, Sami Aabu Zuhri istaknuo je da razumije bol svih Kršćana i žali zbog papine smrt koji je "poštovao volju i legitimnu borbu palestinskog naroda za slobodom i neovisnosti"

RIM - Italija je proglasila trodnevnu državnu žalost nakon smrti pape Ivana Pavla II. koja će početi u nedjelju 3. travnja, priopćila je u subotu navečer talijanska vlada. Dan ukopa Ivana Pavla II. također će biti dan žalosti, dodaje vlada u priopćenju. Ukop bi se trebao održati

četvrtog do šestog dana nakon Papine smrti. Talijanska vlada usto napominje da će se u nedjelju ujutro sastati ministarsko vijeće "kako bi imenovalo vladinog povjerenika za usklađivanje inicijativa u svezi s Papinom smrću". Očekuje se da će na pogrebu nazočiti oko dva milijuna ljudi i dužnosnika iz cijelog svijeta, prenosi RAI.

MIAMI

Posmrtni ostaci Terri Schiavo, Floriđanke čije je pravo na smrt bilo u središtu visoko politizirane rasprave u Sjedinjenim Državama, kremirani su u subotu, objavio je odvjetnički ured njezina supruga, prenose agencije. Schiavo (41), je umrla u četvrtak u bolnici na Floridi, 13 dana nakon što joj je bila uklonjena cjevčica za hranjenje odlukom državnog suda. Zbog teškog oštećenja mozga nakon prekida rada srca od 1990., je bila u vegetativnom stanju na aparatima. Forenzičari su prethodno obavili obdukciju, a odvjetnik Geroge Felos je pojasnio da je njegov klijent izrazio nadu kako će rezultati raspršiti sumnje da je nešto želio sakriti kremiranjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙