FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Soros zaklade za odgovornost za ratne zločine

SARAJEVO,2. travnja 2005.(Hina) - Prihvaćanje kolektivne političkeodgovornosti za ratne zločine jedini je način ozdravljenja za društvou čije ime su takva nedjela počinjena i ta formula vrijedi i kada su upitanju ratni zločini na području bivše Jugoslavije, rekao je u subotuu Sarajevu Aryeh Neier, predsjednik Fundacije Soros i jedan odnajznačajnijih promicatelja borbe za ljudska prava u suvremenomsvijetu.
SARAJEVO,2. travnja 2005.(Hina) - Prihvaćanje kolektivne političke odgovornosti za ratne zločine jedini je način ozdravljenja za društvo u čije ime su takva nedjela počinjena i ta formula vrijedi i kada su u pitanju ratni zločini na području bivše Jugoslavije, rekao je u subotu u Sarajevu Aryeh Neier, predsjednik Fundacije Soros i jedan od najznačajnijih promicatelja borbe za ljudska prava u suvremenom svijetu.

Sudjelujući u obilježavanju desete obljetnice uspostave sarajevskog Media Centra što je projekt koji je u ratnom razdoblju svesrdno pomogla zaklada Soros, Neier je održao predavanje pod nazivom "Izazovi pred društvom pod teretom ratnih zločina".

Neir je iznio tezu da je odgovornost a ne pomirba glavna ideja koju treba promovirati nakon tolikih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije te da je to i glavna zadaća Haškog tribunala.

Samo suđenje i izricanje kazni pred Haškim tribunalom ili bilo kojim drugim sudom nema svrhe ukoliko izostane prihvaćanje odgovornosti za one koji su svojim činjenjem ii nečinjenjem omogućili političkim liderima i njihovim izvršiteljima da učine to što su učinili.

"Mi naprosto ne možemo biti članovi jednog društva a da pri tom ne prihvatimo odgovornost za ono što je to društvo činilo", kazao je Neier pozvavši se na primjere Njemačke odnosno Japana nakon Drugog svjetskog rata i način na koji su se te zemlje suočile s odgovornošću za ratne zločine.

Neier drži da, teorijski, odgovornost za ratne zločine može pasti i ona one koji u doba kada su zločini počinjeni, nisu bili ni rođeni.

Kolektivna amnezija koja bi se temeljila na pukoj smjeni generacija po Neierovu sudu veoma je opasna jer bez odlučnog suočavanja s prošlošću nema društva sa zdravom budućnošću.

Komentirajući slučaj Njemačke, Neier je iznio tezu da su možda veće značenje od procesa nacističkim glavešinama u Nuernbergu imala suđenja koja su kasnije vođena pred drugim njemačkim sudovima.

Takvih procesa bilo je gotovo pet tisuća a uz njih Neier podsjeća i na proces Adolfu Eichmannu koji je, po njegovu sudu, pomogao da se mlade generacije Nijemaca koje su stasale šezdesetih godina 20. stoljeća ponovno suoče sa zločinima što su ih činili njihovi očevi i djedovi.

Ta su suđenja Njemačkoj donijela katarzu i njemačko se društvo od potpuno bolesnog pretvorilo u jedno od najzdravijih koja danas postoje, rekao je Neier.

Japan je pak primjer zemlje u kojoj je izostalo poptuno suočavanje sa zločinačkom prošlošću države a Neier podsjeća da je ta zemlja odgovorna za gotovo deset milijuna ubijenih ljudi, od Kine do Filipina.

Odluka američkog vojnog upravitelja Japana Douglasa McArthura da se za te zločine ne sudi japanskom caru Hirohitu nego samo njegovim vojnim zapovjednicima i nekim državnim dužnosnicima bila je greška a krajnji rezultat ove činjenice je taj da se sadašnji premijer Japana Joichiro Koizumi bez ustručavanja moli u hramu posvećenom nekim od počinitelja najtežih ratnih zločina u Aziji, kaže Neier.

Nepovjerenje u Japan stoga je i danas golemo a Kina je upravo zbog toga najavila da će se oštro usprotiviti da vlada u Tokiju dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Na eventualno stalno članstvo Njemačke u Vijeću sigurnosti takvih primjedbi nema nitko.

"Ono što je nužno jeste izgraditi osjećaj za pravdu i prihvatiti kolektivnu političku odgovornost", poruka je Aryeha Neiera.

Pri tom je važno da se prihvati da su zločini počinjeni, da se individializiraju inforamcije i o žrtvama i o zločincima i, konačno, da se sudi svim odgovornim političarima i vojnim vođama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙