FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donji Dolac: Obilježena 61. godišnjica pokolja mještana

OMIŠ/DONJI DOLAC,2. travnja 2005.(Hina) - U Donjem Docu u omiškomZamosorju danas je misom i komemoracijom, pod pokroviteljstvompredsjednika Hrvatskog sabora, obilježena 61. godišnjica pokolja ukojemu je u jednoj noći 26. ožujka 1944. ubijeno 275 mještana -civila, među kojima 103 djeteta i 22 starca, a selo je sasvimspaljeno.
OMIŠ/DONJI DOLAC,2. travnja 2005.(Hina) - U Donjem Docu u omiškom Zamosorju danas je misom i komemoracijom, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, obilježena 61. godišnjica pokolja u kojemu je u jednoj noći 26. ožujka 1944. ubijeno 275 mještana - civila, među kojima 103 djeteta i 22 starca, a selo je sasvim spaljeno.

Premda taj zločin nikada nije do kraja istražen, a službeno se do 1990. navodilo kako su ih pobili pripadnici njemačke SS divizije "Princ Eugen", danas se, zbog izjava malobrojnih preživjelih kako su "ljudi u njemačkim uniformama govorili po domaću", sumnja kako su zločin zapravo počinili preodjeveni četnici.

Više je puta sa skupova u Donjem Docu, pa tako i danas, stručnjacima upućivan poziv da se povijesno istraži i dozna istina.

Koncelebrirana misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi svetoga Martina, ispred koje je zatim, u spomen na te i sve žrtve poginule za Hrvatsku, otkriven kameni spomen-križ visok 6 metara.

Križ od mosorskog kamena, isklesan u kamenoklesarskoj radionici Luke Markića, otkrili su roditelji branitelja poginulih u Domovinskom ratu Jela Braović i Ivan Šilović.

Na komemorativnom skupu rodbini pobijenih u tom strašnom zločinu, između ostalih, obratili su se izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Rade Ivas i omiški gradonačelnik Ivan Škaričić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙