FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nogomet: gradi se spomenik za 20-godišnjicu Heysela

BRUXELLES, 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Grad Bruxelles odlučio jeobilježiti 20-godišnjicu tragedije na stadionu Heysel izgradnjomspomenika od 60 kvadratnih metara u obliku sunca sa 39 zraka kojesimboliziraju poginule navijače na finalnoj utakmici Kupa prvaka 1985.između Juventusa i Liverpoola.
BRUXELLES, 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Grad Bruxelles odlučio je obilježiti 20-godišnjicu tragedije na stadionu Heysel izgradnjom spomenika od 60 kvadratnih metara u obliku sunca sa 39 zraka koje simboliziraju poginule navijače na finalnoj utakmici Kupa prvaka 1985. između Juventusa i Liverpoola.

Autor skulpture Francuz Patrick Rimoux kazao je kako će "spomenik od čelika biti postavljen ispred sadašnjeg stadiona Kralja Badoueina, koji je izgrađen na temeljima bivšeg Heysela".

U čeličnoj kontrukciji bit će ugrađeni kameni dijelovi, posebno isklesani u kamenolomima Belgije i Italije, dok će na postolju stajati poema engleskog pjesnika W.H. Audena "Pogrebni Blues", poznata iz filma "Četiri vjenčanja i sprovod".

"Želio sam izraziti tugu sve tri nacije - belgijske, talijanske i engleske, zbog grozne tragedije", kazao je autor Rimoux, čije će djelo stajati 200.000 eura.

Većina poginulih navijača bili su pristalice Juventusa koji su stradali u rušenju zida i stampedu koji je nastao nakon masovnog napada Liverpoolih navijača.

Igrom sudbine, upravo na 20-godišnjice tragedije na Heyselu u četvrtinalu Lige prvaka sastaju se Liverpool i Juventus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙