FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska obilježila prvu obljetnicu terorističkih napada u Madridu

MADRID, 11. ožujka 2005. (Hina) - Španjolska je u petak održalasvečane komemoracije u povodu prve obljetnice terorističkih napada uMadridu i odala je počast žrtvama najgoreg napada al Qaide u Europiminutom šutnje i zvonjavom crkvenih zvona.
MADRID, 11. ožujka 2005. (Hina) - Španjolska je u petak održala svečane komemoracije u povodu prve obljetnice terorističkih napada u Madridu i odala je počast žrtvama najgoreg napada al Qaide u Europi minutom šutnje i zvonjavom crkvenih zvona.

Oko 650 crkvi na cijelom području Madrida oglasilo se petminutnom zvonjavom zvona u petak ujutro, u vrijeme kada su počele eksplozije 10 bombi u četiri vlaka prepuna ljudi koji su išli na posao.

Komemoracija je kulminirala u podne kada je sve stalo u španjolskoj prijestolnici zbog petominutne šutnje. Kralj Juan Carlos I. i kraljica Sofija odali su počast žrtvama u parku Retiro simboliziranima u 192 novoposađena stabla čempresa. Toj su se ceremoniji pridružili mnogi svjetski čelnici.

Na komemoraciji je sudjelovao i hrvatski predsjednik Stipe Mesić koji je time završio posjet Madridu gdje je sudjelovao u završnom dijelu konferencije na kojoj se više od 200 političara, predstavnika međunarodnih organizacija i stručnjaka obvezalo raditi na tome da ovaj jedini svijet učine boljim, sigurnijim mjestom za življenje.

Retiro, najveći i najljepši madridski park od danas čuva uspomenu na 192 žrtve terorističkih napada kojih se njihovi sugrađani u petak s tugom prisjećaju. Neki su donijeli cvijeće i pale svijeće na postaji Atocha, gdje su izvršena dva bombaška napada.

Mjere sigurnosti u gradu su jake i tisuće policijskih časnika raspoređeno je na ulice, a NATO-ovi izviđački zrakoplovi tipa AWACS patroliraju španjolskim nebom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙