FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU zadovoljan proračunskim sredstvima

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatskoj akademiji znanosti iumjetnosti ove godine će se iz proračuna odobriti 13,74 posto višesredstava nego u 2004. godini, što iznosi oko deset milijuna kuna, ato povećanje u Akademiji drže zadovoljavajućim, istaknuto je nadanašnjem redovitom zasjedanju Skupštine HAZU.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti ove godine će se iz proračuna odobriti 13,74 posto više sredstava nego u 2004. godini, što iznosi oko deset milijuna kuna, a to povećanje u Akademiji drže zadovoljavajućim, istaknuto je na današnjem redovitom zasjedanju Skupštine HAZU.

U izvješću o radu Akademije za 2004. godinu, što ga je podnio glavni tajnik akademik Slavko Cvetnić, istaknuto je da Akademija u ovoj godini raspolaže s 85,860.000 kuna. Od tih sredstava iz državnog proračuna osigurano je 69,980.000 kuna, a ostatak iz drugih izvora financiranja, kao što su ministarstva, županije, gradovi, te fizičke i pravne osobe. Akademija planira u ovoj godini vlastitom djelatnošću ostvariti 1,200.000 kuna.

U izvješću, koje je jednoglasno prihvaćeno, navodi se da je, što se tiče nakladničke djelatnosti, Akademija u prošloj godini objavila 4279 svezaka različitih edicija iz svih znanstvenih i umjetničkih područja.

Akademija kao krovna ustanova zastupljena je s pet svezaka, a još je 19 naslova tiskano potporom Akademijine Zaklade, tako da je prošle godine objavljeno ukupno 109 svezaka raznih publikacija.

Od većih naslova iz prošlogodišnje naklade su "Hrvatska i Europa": kultura, znanost i umjetnost", treći svezak, koji obuhvaća barok i prosvjetiteljstvo (17. do 18. stoljeća), "Jadranske etimologije" Vojmira Vinje s dopunama Skokovu etimologijskom rječniku, "Arhitekt Viktor Kovačić: Život i djelo", zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, "Najstariji hrvatski latinički spomenici" (do sredine 15. stoljeća) i "Povijesna demografija Hrvatske" akademika Vladimira Stipetića.

Predsjednik HAZU, akademik Milan Moguš najavio je da će se 8. travnja održati svečana sjednica u povodu 190. obljetnice rođenja i stota godišnjica smrti osnivača Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Na skupštini je održana komemoracija trinaestorici članova koji su preminuli u prošloj godini, od kojih je šest redovitih, tri dopisna člana i četiri člana suradnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙