FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnjica zločina Hitlerove divizije

SINJ, 28. ožujka 2005. (Hina) - U spomen na žrtve pokolja u sedam selaCetinske krajine pod planinom Kamešnicom danas se služe misezadušnice, a rodbina i prijatelji na grobove i spomen-obilježja polažubukete cvijeća i pale svijeće.
SINJ, 28. ožujka 2005. (Hina) - U spomen na žrtve pokolja u sedam sela Cetinske krajine pod planinom Kamešnicom danas se služe mise zadušnice, a rodbina i prijatelji na grobove i spomen-obilježja polažu bukete cvijeća i pale svijeće.

Prije 61 godinu pripadnici Hitlerove "Princ Eugen divizije", potpomognute ustaškom tzv. crnom legijom, otpočeli su dvodnevni pokolj u sedam sela Cetinske krajine. U dva dana, 28. i 29. ožujka 1944., u selima Otoku, Rudi, Podima, Krivodolu, Rožama, Ljuti i Voštanima, ubijeno je više od 1500 stanovnika, uglavnom djece, staraca i žena, a sve kuće su zapaljene.

U spomen na 61. godišnjicu pokolja Hitlerovih zločinaca u potkamešničkim selima, prije dva dana u Sinju su predstavljene dvije knjige u kojima su autori, koji su kao dječaci na dan pokolja slučajno ostali živi, opisali sve strahote tih događaja.

Knjigu "U ratnom vihoru" napisao je Jozo Kundid iz sela Podi, a autor knjige "Istina o zločinima u selima Cetinske krajine 1944." je Jozo Akrap iz najudaljenijeg mjesta pod Kamešnicom Voštana, kojemu je tada ubijeno 30 članova uže i šire obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙