FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deklaracija telekomunikacijskih i poštanskih sindikata srednje i istočne Europe

SELCE, 2. travnja 2005.(Hina) - Sudionici Konferencije sindikata poštei telekomunikacija srednje i istočne Europe, koja je danas završila uSelcu, donijeli su deklaraciju u kojoj od multinacionalnih kompanijazahtijevaju da poštuju zakone zemalja u kojima posluju, a od DeutscheTelekoma (DT) da zaustavi brojna otpuštanja radnika.
SELCE, 2. travnja 2005.(Hina) - Sudionici Konferencije sindikata pošte i telekomunikacija srednje i istočne Europe, koja je danas završila u Selcu, donijeli su deklaraciju u kojoj od multinacionalnih kompanija zahtijevaju da poštuju zakone zemalja u kojima posluju, a od Deutsche Telekoma (DT) da zaustavi brojna otpuštanja radnika.

Multinacionalne kompanije dužne su djelovati kao dobri gospodarstvenici, ne samo za vlastitu dobit, nego i na dobrobit zemalja u kojima posluju te ostvarivati jednaku socijalnu komunikaciju i u matičnim zemljama i u zemljama u kojima šire svoje poslovanje, stoji u deklaraciji.

Potpisnici deklaracije traže da se spriječi negativno djelovanje DT-a u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i Makedoniji koje je, navode, uzrokovalo velik gubitak radnih mjesta i onemogućilo razvojne procese.

"U ime naših članova i radnika od vlada i multinacionalnih kompanija ultimativno tražimo pravo na razvoj, rad i poštivanje svih radničkih i ljudskih prava", stoji u deklaraciji.

Konferenciju, na kojoj je sudjelovalo 30 predstavnika sindikata iz osam zemalja, organizirao je Republički sindikat radnika Hrvatske, pod pokroviteljstvom Europske konfederacije sindikata javnih služba.

Na skupu su razmijenjena sindikalna iskustva s ciljem nastavka zajedničkih aktivnosti na zaštiti radnika u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj te stvaranja jedinstvenih uvjeta rada na globalnom telekomunikacijskom tržištu.

Upozoreno je na potrebu poštivanja Tripartitne deklaracije o načelima u vezi s multinacionalnim poduzećima i socijalnom politikom, koju je donio Upravni odbor Međunarodnog ureda za rad 1977. u Ženevi.

Svrha je te deklaracije potaknuti tvrtke da pridonose gospodarskom i socijalnom napretku, poštuju nacionalna zakonodavstva i međunarodne standarde te da skrbe o sigurnosti radnih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙