FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovana Dalmatinska liberalna stranka

ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - U Splitu je jučer održana osnivačkaskupština Dalmatinske liberalne stranke (DLS) na kojoj su usvojeniStatut, Program i Deklaracija stranke, a za predsjednika je izabranAnte Tešija, donedavni čelnik splitskog ogranka Liberalne stranke(LS), priopćeno je danas iz DLS-a.
ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - U Splitu je jučer održana osnivačka skupština Dalmatinske liberalne stranke (DLS) na kojoj su usvojeni Statut, Program i Deklaracija stranke, a za predsjednika je izabran Ante Tešija, donedavni čelnik splitskog ogranka Liberalne stranke (LS), priopćeno je danas iz DLS-a.

Skupštini je bio nazočan i saborski zastupnik Ivo Banac koji je potvrdio svoju pripadnost i podršku DLS-u. Pohvalio je splitske liberale koji su se "oduprijeli prljavštini političke trgovine", izrazio je uvjerenje u uspjeh stranke te je rekao da će se nesebično staviti na raspolaganje DLS-u.

Polazeći od uvjerenja da se liberalno demokratske vrijednosti najbolje promiču u regionalnom ambijentu jake lokalne samouprave, DLS se zalaže za decentraliziranu Hrvatsku s Dalmacijom kao jedinstvenom povijesnom regijom. U svom djelovanju nadovezujemo se na povijesne korijene pokrajine smatrajući Dalmaciju jezgrom liberalno-demokratske tradicije u Hrvatskoj, stoji u Deklaraciji.

U njoj DLS ukazuje na reformni zastoj tranzicije hrvatskog društva iz razdoblja klasnog i nacionalnog kolektivizma prema modernom europskom društvu. "Za neuspjeh držimo odgovornim liberalizirane socijaldemokrate i konzervativce te osobito brojne hrvatske pseudoliberalne stranke koje provode politiku populizma i političkog pragmatizma odstupajući od autentičnih liberalnih načela", stoji uz ostalo u Deklaraciji.

DLS su osnovali donedavni članovi raspuštene Gradske organizacije Liberalne stranke u Splitu. Raskol u splitskome LS-u nastao je nakon što je splitski gradonačelnik Miroslav Buličić, koji je bio i predsjednik Libre u Splitu, s 23 člana Libre prešao u LS odlukom središnjice stranke, zaobilazeći Gradski odbor LS-a u Splitu, koji se tome protivio. Splitski ogranak LS-a raspušten je nakon toga i imenovan je novi obnašatelj dužnosti predsjednika LS-a u Splitu, a protiv predsjednika Ante Tešije i njegovih suradnika pokrenut je postupak isključenja iz stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙