FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati za jedinstvene uvjete rada u globalnim telekomunikacijama

SELCE,1. travnja 2005.(Hina) - Konferencija sindikata pošte itelekomunikacija srednje i istočne Europe o iskustvima u sindikalnomradu te o, kako je rečeno, "nehumanom postupanju Deutsche Telekoma(DT) prema radnicima u Hrvatskoj" počela je danas u hotelu "Marina" uSelcu.
SELCE,1. travnja 2005.(Hina) - Konferencija sindikata pošte i telekomunikacija srednje i istočne Europe o iskustvima u sindikalnom radu te o, kako je rečeno, "nehumanom postupanju Deutsche Telekoma (DT) prema radnicima u Hrvatskoj" počela je danas u hotelu "Marina" u Selcu.

U radu konferencije sudjeluje 30 predstavnika sindikata iz osam zemalja.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Jadranko Vehar rekao je na konferenciji za novinare da je cilj skupa nastavak zajedničkih aktivnosti na zaštiti radnika u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Austriji i Njemačkoj te stvaranje jedinstvenih uvjeta rada na globalnom telekomunikacijskom tržištu.

Vehar ističe da "veliki osvajači" tržišta u srednjoj i istočnoj Europi postupaju kao kolonizatori te da su "radnici očekivali socijalni dijalog i poštivanje međunarodnih konvencija, a dobili osjećaj ulaska najgrubljeg kapitalizma".

Od ulaska DT-a u Hrvatske telekomunikacije (HT) broj zaposlenih smanjen je za oko 4000, a od toga je oko 3000 radnika ostalo nezaposleno. Budućnost preostalih 6500 radnika Vehar smatra neizvjesnom jer "DT pokušava dio aktivnosti prebaciti izvan tvrtke, pa će se do 2010. broj zaposlenih smanjiti na ukupno 1500 radnika". K tomu, planira se osnivanje sjedišta DT-a za ovaj dio Europe u Budimpešti, pa će mogućnost upravljanja tvrtkom iz Hrvatske biti znatno manja, kazao je.

Nakon ulaska DT-a u Slovačku i Mađarsku otpuštene su tisuće radnika; u Slovačkoj je od 14.000 zaposlenih ostalo njih 7100, a planira se smanjenje na 2700. zaposlenih. U Mađarskoj su otpuštene gotovo dvije trećine radnika, rekao je Vehar.

Istaknuo je da su iskustva radnika DT-a u Njemačkoj dobra, ali da DT ne primjenjuje tamošnje kriterije i na hrvatske radnike, nego radikalno krši hrvatske zakone.

Vehar je ocijenio da je stanje u poštanskoj djelatnosti povoljnije jer u tu djelatnost konkurencija "ulazi na mala vrata". "Deutsche Post" na hrvatskom je tržištu nazočan putem DHL-a, a "Austria Post" putem "Overseas expressa". Privatizacija se očekuje 2007. i 2008., nakon liberalizacije usluga.

Uz razmjenu iskustava, sudionici konferencije podsjetit će vlasnike tvrtaka na Tripartitnu deklaraciju o načelima u vezi s multinacionalnim poduzećima i socijalnom politikom koju je donio Upravni odbor Međunarodnog ureda za rad 1977. u Ženevi. Cilj je Deklaracije potaknuti tvrtke da pridonose gospodarskom i socijalnom napretku, poštuju nacionalna zakonodavstva i međunarodne standarde te da skrbe o sigurnosti radnih mjesta.

Sudionici konferencije izradit će posebnu deklaraciju koju će nakon skupa uputiti Deutsche Telekomu, najavio je Vehar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙