FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12,30 sati.
ZAGREB, 2. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

VATIKAN

Papa Ivan Pavao Drugi na trenutke gubi svijest, ali je njegovo ukupno zdravstveno stanje nepromijenjeno, izjavio je u subotu šef vatikanskog ureda za odnose s javnošću Joaquin Navarro Valls. "Opće kardio-respiratorno i metaboličko stanje Svetog Oca nije se bitno promijenilo i vrlo je ozbiljno", rekao je u izjavi Navarro-Valls. On je naglasio da Sveti Otac, iako povremeno "gubi svijest", nije u komi. Sljedeće izvješće o Papinom zdravstvenom stanju očekuje se poslije podne, vjerojatno oko 18 sati, dodao je.

VARŠAVA

"Ivan Pavao Drugi odlazi", "Krist otvara vrata Papi", samo su neki od naslova subotnjih izdanja poljskog tiska, koji priprema čitatelje na vijest o Papinoj smrti. "Više nema nade, po vijestima iz Vatikana", piše dnevni list Rzeczpospolita, prenoseći fotografije katolika koji mole za Papu u New Yorku, Calcutti i u poljskim gradovima. "Papa je u agoniji", piše Gazeta Wyborcza, naglašavajući da su svijeće upaljene od petka navečer na prozorima brojnih domova u Poljskoj. "Papa je miran, spreman umrijeti", kaže list Trybuna. Televizijska privatna postaja TVN24 emitira bez prekida emisije o Papi: intervjue, reportaže, arhivske filmove. Javna televizija TVP posvetila mu je također brojne posebne emisije, kao i većina radijskih postaja, prije svega privatni radio RMF FM u Krakowu, gradu na jugu Poljske u kojem je Karol Wojtyla bio nadbiskup prije nego je 1978. postao Papa.

SARAJEVO

Vijest o teškom zdravstvenom stanju pape Ivana Pavla Drugog i njegovoj vjerojatnoj skoroj smrti u subotu je na naslovnim stranicama većine bosanskohercegovačkih dnevnih listova. "Papa spokojno odlazi", prenosi na naslovnici "Dnevni avaz" rječi kardinala Deskura. Ovaj list opširno prenosi pisanje talijanskih medija koji nagađaju o Papinu stvarnom stanju kao i činjenicu da se na tisuće vjernika u Vatikanu mole za Svetog Oca.

"Oslobođenje", također na naslovnici, navodi kako su širom svijeta u tijeku posljednje molitve za Papu.

Da je Papa kritično, na naslovnici svoje čitatelje izvješćuju i "Jutarnje novine". Nešto skromniji publicitet vijestima iz Vatikana dale su banjalučke "Nezavisne novine" koje navode, a najvažniju temu svih svjetskih medija potpuno je ignorirao list "Glas Srpske".

SARAJEVO/BANJA LUKA

Banjalučka biskupija pridružila se molitvi cijele Crkve za Svetoga Oca u trenucima njegove agonije, prenosi u subotu Katolička tiskovna agencija Bosne i Hercegovine (KTA). Kako se navodi, u banjalučkoj katedrali gdje se Papa zadržao u molivi 22. travnja 2003. godine, u petak navečer priređeno je molitveno bdijenje. Generalni vikar banjalučke biskupije msg. Anto Orlovac koji je predvodio molitvu podsjetio je koliko je Papa zadužio sve pohodeći BiH i katolike u njoj dva puta, a Hrvatsku tri. Tijekom posljednjeg boravka u BiH, Papa je blaženim proglasio i Ivana Merza, uzornog vjernika-laika banjalučke biskupije. "Papa je, iako teško bolestan, pohodio i našu mjesnu crkvu i time pokazao svoju ljubav i solidarnost prema nama. Sada mu želimo biti bliski u molitvi u trenucima njegove najveće patnje", kazao je msg. Orlovac.

BEOGRAD

Haaško tužiteljstvo složilo se sa zahtjevom haaškog optuženika generala Vojske Srbije i Crne Gore Vladimira Lazarevića da bude pušten na slobodu do početka suđenja, izjavio je srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković. Stojković je, kako u subotu prenosi beogradski Radio B92, izjavio da ga je o suglasnosti sa zahtjevom optuženog Lazarevića u petak obavijestila glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte. Konačnu odluku o puštanju optuženog Lazarevića, koji se nedavno dobrovoljno predao Haaškom sudu, donijet će sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, na raspravi čiji datum još nije zakazan.

BEOGRAD

Haaški optuženik general Nebojša Pavković namjerava se predati Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu nakon što se završi priprema njegove obrane, izjavio je Pavkovićev odvjetnik Ljubiša Živadinović u razgovoru za subotnji broj beogradske "Politike". Pavkovićev odvjetnik tvrdi da je nedavno rješenje Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, u kojem se protiv Pavkovića vodi postupak zbog pomaganja počiniteljima kaznenog djela u slučaju pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, dovelo do "nesporazuma". "Sad smo u pat poziciji, jer zbog odluke Specijalnog suda ne možemo spremati obranu za Den Haag. Pričekat ćemo odluku suda o žalbi na određivanje pritvora", kaže odvjetnik optuženog Pavkovića, kojega policija početkom tjedna nije našla na njegovoj beogradskoj adresi.

BAGDAD

Četiri policajca i jedan civil su poginuli u subotu u eksploziji autobombe u gradu Khan Bani Saad, sjeverno od Bagdada, priopćili su dužnosnici. Automobil je eksplodirao u trenutku kada su ga policajci pretraživali, dodaje isti izvor. U toj eksploziji su još dva policajca i jedan civil ranjeni. Irački policajci i vojnici su, uz vojnike koalicijskih snaga, česta meta pobunjenika.

GUNUNG SITOLI, Indonezija

Jedan je muškarac pronađen u subotu živ u ruševinama zgrade u indonezijskom gradu Gunung Sitoliju kojeg je pet dana ranije pogodio snažan potres jačine 8,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, priopćili su spasioci.

Ozlijeđeni muškarac nije znao reći gdje su mu žena i djeca, kazao je liječnik Marzuki Saimon. Gunung Sitoli se nalazi na otoku Nias, na sjeverozapadu Indonezije, i upravo je na njemu poginula većina od 1.300 žrtava potresa.

RAMALLAH

Palestinski čelnik Mahmud Abas stavio je službe sigurnosti u Ramallahu, na Zapadnoj obali, u "stanje pripravnosti", objavili su u subotu palestinski dužnosnici objašnjavajući da je ta mjera nužna jer su militanti pucali po glavnom stožeru Palestinske uprave. Stotine pripadnika raznih vojno-policijskih službi patrolira gradom kako bi se "osigurali red i sigurnost". Pripadnici Brigada mučenika Al-Aqse, oružane skupine povezane s Abasovim Fatahom, pucali su u srijedu u dvorištu Mouqatte, glavnog stožera Palestinske uprave, kako bi izrazili ljutnju zbog naredbe da napuste stožer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙