FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 1. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 1. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

VATIKAN

Talijanski mediji objavili su kontradiktorne vijesti o zdravstvenome stanju pape Ivana Pavla II. - prvo je objavljeno da je prestala Papina srčana i moždana aktivnost, a poslije da to ipak nije istina. CNN je javio da je službeni Vatikan demantirao informacije o Papinoj smrti. U prvim vijestima koje je prenijela državna televizija RAI, rečeno je da je Papin elektrokardiogram ravan. Novinska agencija ADN Kronos objavila je da je stala moždana aktivnost Svetog Oca. No televizija Sky Italia poslije je prenijela riječi jednoga vatikanskoga izvora koji je rekao da i srce i mozak još funkcioniraju.

VATIKAN

Zdravstveno stanje Ivana Pavla II. dodatno se pogoršalo, njegovo disanje postalo je plitko, a klinička slika pokazuje otkazivanje bubrega, navodi se u priopćenju šefa Ureda za tisak Svete Stolice Joaquina Navarra Vallsa koje je objavljeno u 19 sati u Vatikanu. "Opći uvjeti i srčano-dišni uvjeti Svetoga Oca su se još više pogoršali", stoji u priopćenju Navarra Vallsa. U priopćenju se dodaje da je registriran pad krvnog tlaka, a "disanje je postalo plitko". "Klinička slika pokazuje insuficijenciju srca, žila i bubrega. Biološki parametri su se pogoršali", stoji u priopćenju.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush moli za papu Ivana Pavla II., a brojni iskazi brige za njegovo zdravlje diljem svijeta svjedočanstvo su njegove veličine, priopćila je u petak Bijela kuća. "Predsjednik i gospođa Bush pridružuju se ljudima diljem svijeta koji se mole za Svetog Oca. On je u našim mislima i molitvama", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan. "Izljevi ljubavi i zabrinutosti tako mnogo ljudi, uključujući milijune Amerikanaca, svjedočanstvo su njegove veličine", rekao je McClellan. Molitve za Papu održane su u petak diljem Sjedinjenih Država u kojima ima preko 60 milijuna katolika.

VATIKAN

Pogoršanje zdravstvenog stanja Ivan Pavla II. izazvalo je zabrinutost u cijelome svijetu, a milijuni vjernika mole za Papu. Kardinal Ruini i milanski kardinal Dionigi Tettamanzi, dvojica mogućih nasljednika pape Ivana Pavla II.a, pozvali su Talijane da mole za Papu. Tisuće katolika okupilo se u molitvi na trgu Svetog Petra. Poljaci su se okupili u crkvama po cijeloj zemlji. Stanovnici Wadowica, rodnog mjesta pape Woytile, molili su pred slikom Djevice Marije od Pomoći, u crkvi gdje je Karol Woytila kršten i primio sakrament prve pričesti. Slične slike mogu se vidjeti i u Krakowu gdje je zaređen.

SARAJEVO

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u povodu teškog zdravstvenog stanja Pape Ivana Pavla II pozvao je u petak sve katolike i sve ljude dobre volje na molitvu za zdravlje Svetog Oca. U poruci kardinala Puljića koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Bosne i Hercegovine (KTA), vrhbosanski nadbiskup podsjeća da katolici ali i svi drugi ljudi u BiH duguju posebnu zahvalnost Ivanu Pavlu II za svu iskazanu blizinu u teškim danima rata i poraća kao i za njegovo trajno zauzimanje za mir u toj zemlji.

VATIKAN

Vatikan je u petak objavio popis razrješenja i imenovanja biskupa i apostolskih nuncija koji je papa Ivan Pavao II. potpisao prije nego što mu se pogoršalo zdravstveno stanje. Na popisu je jedanaest novih biskupa ili nadbiskupa, dva apostolska administratora (u Uzbekistanu i Estoniji) i dva apostolska nuncija (u Japanu i na Novom Zelandu). Papa je svoje potpise uz imenovanja stavio tijekom ožujka. Vatikan često prikuplja dokumente koje Papa potpiše u nekoliko dana, pa čak i tjedana, i objavljuje ih u unaprijed najavljenom trenutku. Nova imenovanja nemaju nikakve veze s budućom konklavom i izborom novog pape nakon smrti Ivana Pavla II., jer se ne odnose ni na jednog kardinala.

DEN HAAG

Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljubo Boškoski u petak je na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjavio da se ne osjeća krivim za optužbe za ratne zločine nad Albancima, te ocijenio da istraga i optužnica predstavljaju napad na makedonsku vladu. "Ne samo da nisam kriv, već mislim da način na koji je istraga provedena predstavlja napad na makedonsku vladu i da je potpuno antimakedonski čin", rekao je Boškoski u haškoj sudnici. Izrazio je uvjerenje da će "dokazati nevinost za sve tri točke optužnice", te ocijenio da u njegovu slučaju i "nema nikakvog slučaja", odnosno da optužba nema dokaza protiv njega.

DEN HAAG

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo u petak je priopćio da očekuje suradnju državnih vlasti, UN-a i Afričke unije u istrazi ratnih zločina u sudanskoj pokrajini Darfur, koju mu je danas povjerilo Vijeće sigurnosti UN-a. "Vijeće sigurnosti UN-a povjerilo mi je istragu situacije u Darfuru od 1. srpnja 2002. S relevantnim nacionalnim i međunarodnim vlastima, uključujući UN i Afričku uniju, sklopit ću aranžmane nužne da bi proveli istragu", stoji u priopćenju Morena-Ocampa. Prije početka istrage, tužitelj prema Statutu ICC-a treba izvršiti procjenu ključnih faktora, uključujući zločine i dokaze o njima. "Očekujem suradnju relevantnih strana kako bih prikupio te informacije", navodi tužitelj u priopćenju ICC-a.

DEN HAAG

Bivši zapovjednik specijalne policije MUP-a Republike Srpske general Ljubomir Borovčanin, optužen za genocid u Srebrenici, u petak je nakon dolaska iz Beograda i dobrovoljne predaje smješten u pritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu, priopćio je sud. "Borovčanin je danas prebačen u pritvor ICTY-a, nakon što je u bijegu proveo oko dvije i pol godine", navodi se u priopćenju. S Borovčaninom su u Haag doputovali srbijanski ministar uprave Zoran Lončar i ministar unutarnjih poslova RS Darko Matijašević. Optužnica, potvrđena u rujnu 2002., tereti Borovčanina (45), u šest točaka za genocid, istrebljenje, ubojstva, progon i prisilno preseljavanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice u srpnju 1995.

PRAG

Češki predsjednik Vaclav Klaus u petak je zatražio da predsjednik vlade Stanislav Gross predloži glasovanje o povjerenju vladi prije nego što prihvati ostavke trojice ministara koji su je napustili ranije ovoga tjedna. Potez češkog predsjednika zapravo je sukobe između ove dvojice političara i pravno sprečava Grossa da vodi manjinsku vladu uz prešutnu potporu komunista. Predsjednik Klaus nezadovoljan je što je Gross u petak uspješno prošao glasovanje o nepovjerenju, koje je predložila oporba, zahvaljujući tome što se Komunistička stranka suzdržala od glasovanja. Glasovanje o povjerenju, koje je zatražio predsjednik Klaus, razlikuje se od glasovanja o nepovjerenju po tome što je potrebno da za vladu glasuje većina nazočnih zastupnika.

HARARE

Stranka zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabea, na vlasti već 25 godina, pobjednica je parlamentarnih izbora, objavilo je u petak izborno povjerenstvo te zemlje, dok oporba optužuje vladajuću stranku za namještanje parlamentarnih izbora. Mugabeova Domoljubna fronta (ZANU-PF) osvojila je 46 zastupničkih mjesta dok je, po nepotpunim rezultatima, oporbeni Pokret za demokratske promjene MDC dobio 32 zastupnička mjesta. Oporba za pobjedu na izborima mora osvojiti 76 zastupničkih mjesta, dok ZANU-PF treba samo 46 jer ima predsjedničkom odlukom zajamčenih dodatnih 30 mjesta u parlamentu od 150 zastupničkih mjesta. Čelnik MDC-a Morgan Tsvagirai, koji je Mugabea optužio za krađu na prethodnim izborima 2000. i 2002. godine, izjavio je da je 81-godišnji Mugabe ponovno namjestio svoju pobjedu.

TIRANA

Albansko ministarstvo obrane priopćilo je u petak poslijepodne da su pronađena tijela svih devet članova posade teretnog američkog vojnog zrakoplova C-130, koji se u četvrtak navečer tijekom zajedničke vježbe s albanskom vojskom srušio u blizini sela Driza kod Gramsha, oko 80 kilometara jugoistočno od Tirane, na planinskom području, javila je Albanska radiotelevizija. Veleposlanica SAD u Tirani Marci Ries zahvalila je na konferenciji za novinstvo albanskoj vladi i pripadnicima oružanih snaga koji su sudjelovali u operaciji pronalaženja i identifikaciji tijela američkih vojnika.

OSLO

Norveškom kralju Haraldu (68), u petak je u Nacionalnoj bolnici u Oslu uspješno operirano srce, objavio je kirurški tim. Riječ je o operativnom liječenju aortne stenoze, zahvatu koji je predstavljen kao rutinski, a kojim su izbjegnute ozbiljne posljedice po kraljevo zdravlje. Norveški suveren morat će prekinuti službene dužnosti u razdoblju oko dva mjeseca, a njih će, u svojstvu regenta, do njegovog ozdravljenja preuzeti njegov sin princ Haakon (31).

SAMARRA

Gerila je u petak srušila vrh spiralnog minareta visokog 52 metra u Malwiyji, jednog od najvećih povijesnih spomenika u Iraku, a taj je čin stručnjak ocijenio "svjetskom katastrofom". Spomenik je u Samarri, gradu 125 kilometara sjeverno od Bagdada, a kako navodi izvjestitelj AFP-a, vrh spomenika koji je podignut između 849. i 852. naše ere i koji se nadahnjuje mezopotamskim ziguratima uništen je eksplozivom. "To je svjetska katastrofa. To je jedan od najglasovitijih spomenika na svijetu i njegovo djelomično uništavanje nanosi štetu islamskoj i svjetskoj umjetnosti", kazao je za AFP Alastair Northedge, profesor islamske umjetnosti i arheologije na Sorbonnei i stručnjak za Samarru kojom se bavi od 1983.

RIO DE JANEIRO

Osam naoružanih osoba koje su se vozile u dvama automobilima u predgrađu na sjeveru Rija u četvrtak navečer ustrijelilo je 30 prolaznika, među kojima troje djece, izjavio je u petak državni tajnik za sigurnosti Rija Marcelo Itagiba za radio CBN. Čini se da je skupina u kojoj su "bili policajci", kako navodi Itagiba, prvo ubila petnaest osoba u četvrti Nova Iguacu oko 20.40 sati po mjesnom vremenu, a sat kasnije još petnaest u gradu Queimadosu, udaljenom petnaestak kilometara. Državni tajnik za sigurnost misli da bi posrijedi mogla biti osveta za zatvaranje osmorice policajaca 15. bataljuna iz Caixiasa, koji su optuženi za ubojstvo dviju osoba.

SARAJEVO

Nacionalne novinske agencije iz Hrvatske i Slovenije te novinska agencija Federacije Bosne i Hercegovine uspostavit će blisku suradnju čiji je cilj poboljšati i osigurati slobodan pristup informacijama koje nude ove medijske kuće, zaključak je dvodnevnog sastanka direktora agencija HINA, STA i FENA završenog u petak na Bjelašnici kod Sarajeva. Direktori triju agencije Mirko Bolfek, Igor Vezovnik i Zehrudin Isaković konstatirali su ovom prigodom da postoji potreba za potpunijim i slobodnijim protokom informacija čime bi se poboljšala kvaliteta međusobne informiranosti javnosti u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙