FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga "Baby beef": 10 tisuća junadi za čakovečku "Vajdu"

GUDOVEC, 1. travnja 2005. (Hina) - Udruga za uzgoj i tov junadi "Babybeef" potpisala je s mesnom industrijom "Vajda" iz Čakovca ugovor oovogodišnjoj isporuci deset tisuća junadi.
GUDOVEC, 1. travnja 2005. (Hina) - Udruga za uzgoj i tov junadi "Baby beef" potpisala je s mesnom industrijom "Vajda" iz Čakovca ugovor o ovogodišnjoj isporuci deset tisuća junadi.

Predsjednik udruge Toni Raić rekao je kako im je cilj osigurati isporuku poznatim kupcima te povezati uzgajivače s mesnom industrijom.

Predsjednik uprave mesne industrije "Vajda" Vladimir Mesarić istaknuo je kako "Vajda" koristi isključivo domaću sirovinu za preradu te da surađuje uglavnom s većim uzgajivačima i obiteljskim gospodarstvima iz Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Danas je u Gudovcu održana i skupština udruge "Baby beef" na kojoj je rečeno da je nužno što prije povećati uzgoj domaće teladi za tov, jer je takve teladi sve manje u zemljama EU-a pa ju je sve teže uvoziti.

Pred okupljenim stočarima iz cijele Hrvatske prof. dr. Mladen Knežević s Agronomskog fakulteta iz Zagreba govorio je o tzv. sustavu krava-tele kojim bi Hrvatska na najbrži način mogla uzgojiti telad za tov koje nema dovoljno. Rekao je da Hrvatska znatno kasni u govedarstvu za Europom te napomenuo da naša zemlja mora povećati površine pod pašnjacima.

Cilj je udruge "Baby beef" u suradnji s Agronomskim fakultetom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom potaknuti uzgoj mlade junadi i od nje stvoriti hrvatsku robnu marku. Nekada je, čulo se, to bio poznati hrvatski izvozni proizvod tražen u elitnim stranim restoranima, dok danas oko 30 posto junetine uvozimo.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić rekla je da će se zalagati da se u bjelovarskoj mesnoj industriji BIM, čiji je vlasnik Agrokor najavio napuštanje te vrste proizvodnje nakon što je kupio PIK Vrbovec, ipak zadrži mesoprerađivačka industrija budući da je bjelovarsko područje izrazito stočarski kraj.

Za predsjednika udruge "Baby beef" u sljedeće četiri godine izabran je dosadašnji predsjednik Toni Raić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙