FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gerila srušila dio povijesnog spomenika u Iraku

SAMARRA, 1. travnja 2005. (Hina/AFP) - Gerila je u petak srušila vrhspiralnog minareta visokog 52 metra u Malwiyji, jednog od najvećihpovijesnih spomenika u Iraku, a taj je čin stručnjak ocijenio"svjetskom katastrofom".
SAMARRA, 1. travnja 2005. (Hina/AFP) - Gerila je u petak srušila vrh spiralnog minareta visokog 52 metra u Malwiyji, jednog od najvećih povijesnih spomenika u Iraku, a taj je čin stručnjak ocijenio "svjetskom katastrofom".

Spomenik je u Samarri, gradu 125 kilometara sjeverno od Bagdada, a kako navodi izvjestitelj AFP-a, vrh spomenika koji je podignut između 849. i 852. naše ere i koji se nadahnjuje mezopotamskim ziguratima uništen je eksplozivom.

"To je svjetska katastrofa. To je jedan od najglasovitijih spomenika na svijetu i njegovo djelomično uništavanje nanosi štetu islamskoj i svjetskoj umjetnosti", kazao je za AFP Alastair Northedge, profesor islamske umjetnosti i arheologije na Sorbonnei i stručnjak za Samarru kojom se bavi od 1983.

G. 2000. Irak je predložio da se velika džamija u Samarri koju krasi minaret uvrsti u popis svjetske baštine koji je načinila UN-ova organizacija za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO).

Na svijetu su samo tri spiralna minareta. Uz onaj u Malwiyji, ima ga i džamija Abu Duluf, također u Samarri, obnovljen je i visok je 20 metara, a treći je u džamiji Ibn Tulun u Kairu. Svi su izgrađeni prema minaretu koji je u petak pretrpio oštećenje.

Spiralni minaret nadahnuo je prikaze babilonskih visećih vrtova u europskoj umjetnosti, pošto ga je u XV. stoljeću posjetio Talijan Pietro de la Valle koji je mislio da je riječ o ziguratu, a vrtove je slikao nadahnjujući se tim minaretom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙