FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donesen Pravilnik kojim se potpuno ukida monopol T-HT-a

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta donio je danas Pravilnik o pristupuizdvojenoj lokalnoj petlji, što je posljednji od tri ključnapravilnika iz telekomunikacija kojim se u potpunosti ukida monopolT-HT-a u fiksnoj telefoniji te u potpunosti liberalizira hrvatskotelekomunikacijsko tržište, izvijestili su iz tog ministarstva.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta donio je danas Pravilnik o pristupu izdvojenoj lokalnoj petlji, što je posljednji od tri ključna pravilnika iz telekomunikacija kojim se u potpunosti ukida monopol T-HT-a u fiksnoj telefoniji te u potpunosti liberalizira hrvatsko telekomunikacijsko tržište, izvijestili su iz tog ministarstva.

Lokalna petlja ("local loop") je, jednostavno rečeno, fizički žični vod ili bakrena parica kojom se povezuje kućni telefon s infrastrukturom telekomunikacijskog operatora.

Donošenjem toga Pravilnika, kao i druga dva pravilnika (o prenosivosti broja i predodabiru operatera) s početka ove godine, Ministarstvo je, kako pojašnjava pomoćnik ministra za telekomunikacije Darko Dvornik, stvorilo ključne instrumente telekomunikacijske regulatorne politike.

Time će se, ističe Dvornik, zasigurno dodatno potaknuti razvoj tržišta i konkurencije u fiksnoj telefoniji, a posebno kod pristupa krajnjim korisnicima, domaćinstvima i poduzećima.

Dodaje i da to znači da će od sada ostali operateri moći iznajmiti od T-HT-a "bakrenu paricu" (petlju) te preko nje ponuditi različite vrste usluga u fiksnoj telefoniji, od širokopojasnog pristupa Internetu do multimedijskih usluga.

Za korisnike to, napominje Dvornik, svakako znači veći izbor u pogledu usluga i kvalitete, a posebno niže cijene širokopojasnog pristupa.

Sa donošenjem i implementacijom toga Pravilnika očekuje se i pozitivan utjecaj na okoliš, jer će se značajno reducirati potreba za prekopavanjem ulica zbog polaganja kabela.

Pravilnikom, koji bi tijekom idućega tjedna, kako kaže Dvornik, trebao biti objavljen u Narodnim novinama, propisuju se načini i uvjeti pristupa toj petlji, kao i najmanji opseg standardne ponude te načela regulacije cijena pristupa petlji. Određuju se i postupci u slučaju nastanka sporova te obveze operatora i Hrvatske agencije za telekomunikacije u vezi s pristupom petlji i pripadajućim sadržajima.

U vezi cijena pristupa iz Ministarstva ističu da moraju biti u skladu sa načelima transparentnosti, nediskriminacije, objektivnosti i troškovne usmjerenosti.

Naglašavaju i da je T-HT, kao proglašeni operater sa znatnijom tržišnom snagom u fiksnoj telefoniji, svoju standardnu (komercijalnu) ponudu za pristup toj petlji dužan Agenciji za telekomunikacije, nakon zahtjeva njenog Vijeća, dostaviti u roku od 15 dana.

Taj pak zahtjev Vijeće Agencije dužno je T-HT-u uputiti u roku od najviše osam dana od stupanja Pravilnika na snagu.

Nakon što dobije tu ponudu Vijeće Agencije ju ima ovlasti, rješenjem, izmijeniti ili dopuniti, uključujući i cijene, kao i zahtijevati davanje potrebnih podataka koji se odnose na provedbu postupka izdvajanja lokalne petlje.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙