FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdravstveno stanje Pape dramatično se pogoršava - zbirno

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Zdravlje Pape Ivana Pavla II.dramatično se pogoršalo u noći s četvrtka na petak, nakon što se, kaoposljedica urinarnog infekta razvio septički šok, a potom je uslijedioi srčani udar.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Zdravlje Pape Ivana Pavla II. dramatično se pogoršalo u noći s četvrtka na petak, nakon što se, kao posljedica urinarnog infekta razvio septički šok, a potom je uslijedio i srčani udar.

Vatikan je u petak počeo objavljivati pažljivo sročene vijesti o sve ozbiljnijem stanju poglavara Rimokatoličke crkve koje se sada opisuje kao "iznimno teško".

"Ivan Pavao spokojno odlazi", izjavio je poljski kardinal i blizak prijatelj Pape Andrzej Maria Deskur sažimajući tako u jednoj rečenici sva službena priopćenja Vatikana i vijesti svjetskih medija o zdravlju Svetog Oca.

U Vatikan je tijekom prijepodneva stigao talijanski kardinal Camillo Ruini, rimski vikar zadužen za objavljivane Papine smrti. Dok se Papa nalazi u kritičnom stanju, vjernici se okupljaju na Trgu Sv. Petra u očekivanju vijesti o njegovoj sudbini.

Prva službena informacija iz Vatikana pristigla je u četvrtak navečer oko 23 sata kada je objavljeno da je njegovo stanje naglo pogoršano zbog porasta temperature izazvane infekcijom mokraćnih putova. Talijanski mediji precizirali su da se temperatura opasno približila granici od 40 stupneva i da se se stanje dodatno zakompliciralo padom krvnog tlaka.

Neslužbene informacije svjetskih agencija o pogoršavnju stanja potvrdio je rano ujutro šef Vatikanskog Ureda za tisak Joaqin Navarro Valls objavivši da je Ivan Pavao II. u teškoj krizi nakon kolapsa srčano-krvožilnog sustava. Vatikan je tada prenio i da je primio posljednju pomast, poseban katolički sakrament za umiruće.

Iz sjedišta Rimokatoličke crkve također je objavljeno da je Papa, uz kojeg cijelu noć i petak ujutro bdije tim liječnika specijalista, odbio odlazak u bolnicu Gemelli.

Papi se u njegovoj sobi u Vatikanu pruža "kardiorespiratorna pomoć" i njegova "želja da ne napusti svoju sobu, se poštuje", priopćio je Navarro Valls.

Ta je informacija potakla na zaključak da Sveti Otac, koji je po priopćenju Vatikana, "pri svjesti, lucidan i miran", želi posljednje trenutke života provesti u apostolskom apartmanu papinske palače, koja mu je bila dom u dosadašnjih 26 godina pontifikata.

Prateći s velikom zabrinutošću vijesti o njegovu zdravstvenom stanju, katolici cijelog svijeta mole za Papu putnika, poliglota i književnika.

U bazilici svetog Petra od četvrtka navečer okupljaju se vjernici na molitvu za Papino zdravlje, a ulica koja vodi do Trga svetog Petra zatvorena je za promet kako bi se vjernicima omogućio nesmetani dolazak. U Vječni grad počeli su u petak ujutro stizati i kardinali iz cijeloga svijeta.

I crkve njegove rodne Poljske ispunjene su vjernicima koji svoje molitve i želje posvećuju Svetom Ocu. Posebno su potreseni stanovnici gradića Wadowice na jugu zemlje, rodnom mjestu nekadašnjeg krakowskog kardinala.

Slično je i u Austriji, Australiji, Filipinima i drugim katoličkim zemljama, gdje bi se i tijekom vikenda trebale održati posebne mise za Papu Ivana Pavla II., vjerskog vođu 1.1 milijarde katolika u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙