FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski hosteli sve traženiji među mladima iz cijelog svijeta

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Četiri hrvatska hostela kojimaupravlja Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) u Puli, Zadru,Dubrovniku i Zagrebu ove će godine, slično kao i lanjske, imatiodličnu popunjenost, jer se, kako naglašavaju u tom Savezu, Hrvatska uzadnje dvije-tri godine u potpunosti vratila na "turističke koridore"putovanja mladih iz cijelog svijeta.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Četiri hrvatska hostela kojima upravlja Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) u Puli, Zadru, Dubrovniku i Zagrebu ove će godine, slično kao i lanjske, imati odličnu popunjenost, jer se, kako naglašavaju u tom Savezu, Hrvatska u zadnje dvije-tri godine u potpunosti vratila na "turističke koridore" putovanja mladih iz cijelog svijeta.

U ta četiri hostela prošle je godine boravilo 47 tisuća mladih iz gotovo svih dijelova svijeta, koji su ostvarili 95 tisuća noćenja, što je, kako pojašnjava direktor HFHS-a Tihomir Plejić, njihova gotovo stopostotna popunjenost.

Ove godine očekuju daljnji porast gostiju i noćenja u tim objektima, iako ne u velikim postocima, budući se, kako kaže, radi o nedovoljnim hostelskim kapacitetima za turističku Hrvatsku. U ta je četiri hostela ukupno 710 postelja, a popunjenost tih kapaciteta već u prvim mjesecima ove godine dostiže 75 posto.

U zadnje dvije godine se, dodaje Plejić, pokazuje da Hrvatskoj nedostaje smještajnih kapaciteta u hostelima, potražnja je i ove godine znatno veća nego ponuda, pa stoga poručuje državi, lokalnoj upravi, ali i poduzetnicima da što prije razmisle o ulaganjima u takvu vrstu objekata.

Hitno je potrebno, upozorava, izraditi i posebnu brošuru/katalog hrvatske hostel ponude, u čemu očekuju pomoć Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Prošlogodišnji, pa već i ovogodišnji rezultati, daju razloga za optimizam, čemu će, kaže Plejić, svakako pridonijeti i ovogodišnja ulaganja HFHS-a od oko 2,3 milijuna kuna u poboljšanje standarda u hostelima u Puli, Zadru i Dubrovniku.

Od toga je najviše, 1,6 milijuna kuna, uloženo u potpunu obnovu hostela u Zadru, koji time postaje vrhunski hostel sa 308 kreveta, čije službeno otvaranje najavljuje za 23. travnja. U hostelu su obnovljene sve sobe (dvo, tro, četvero i šesterokrevetne), svaka ima posebni tuš/wc, a uređeni su i drugi prostori.

U hostel u Puli ove su godine uložili 600 tisuća kuna, u nabavu tzv. mobil home-ova i uređenje sanitarija i okoliša, dok je 150 tisuća kuna uloženo u tekuće održavanje hostela u Dubrovniku. Povrat uloženih sredstava u HFHS-u očekuju za 2,5 godine.

Plejić posebno naglašava da ove godine nisu dizali cijene usluga, koje se u prosjeku kreću od oko 90 kuna po noćenju s doručkom.

Tijekom ove godine planiraju otvoriti i novi hostel u Rijeci, iduće godine u Osijeku, a pregovaraju i sa gradom Splitom.

HFHS je neprofitna nevladina udruga koja se bavi razvojem omladinskog turizma u Hrvatskoj i trenutno okuplja 10 tisuća članova. Uz svoje hostele u Puli, Zadru, Dubrovniku i Zagrebu HFHS ostvaruje i suradnju sa hostelima u Krku, Punatu i Velom Lošinju te s privatnim hostelima u Zagrebu i na Krku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙