FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori o daljnjoj liberalizaciji zračnog prometa s EU 31. ožujka

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Pregovori o daljnjoj liberalizacijizračnog prometa Hrvatske s europskim zemljama predviđeni su za 31.ožujka u Bruxellesu, doznaje se danas iz Ministarstva mora, turizma,prometa i razvitka.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Pregovori o daljnjoj liberalizaciji zračnog prometa Hrvatske s europskim zemljama predviđeni su za 31. ožujka u Bruxellesu, doznaje se danas iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Pregovori o sporazumu na multilateralnoj razini o zajedničkom europskom zrakoplovnom tržištu (European Common Aviation Area) uključuju zemlje EU, zemlje zapadnog Balkana, zemlje EFTA-e (Island, Norvešku, Švicarsku, Lihtenštajn), Rumunjsku i Bugarsku.

Halužan je podsjetila da se liberalizacija zračnog prometa s EU treba regulirati kroz ugovorne odnose između EU (zastupane od Europske komisije) i Republike Hrvatske. Prvi takav sporazum ograničenog opsega parafiran je 14. siječnja ove godine u Zagrebu i predstavlja uvod prema sve većoj liberalizaciji hrvatskog zrakoplovnog tržišta.

Tim prvim sporazumom omogućeno je proširivanje broja zračnih prijevoznika bez obzira na vlasničku strukturu i mjesto registracije pod uvjetom da su prijevoznici Europske unije i da zemlja iz koje dolaze ima potpisan bilateralan sporazum o zračnom prometu s Hrvatskom.

Pregovorima za sklapanje drugog, vrlo liberalnog i sveobuhvatnog sporazuma prethodit će, kako se doznaje, informativni sastanak.

Hrvatsko tržište zračnog prometa treba postati dio zajedničkog europskog zrakoplovnog tržišta (European Common Aviation Area), čime će se otvoriti prostor većoj konkurenciji između hrvatskih i zračnih prijevoznika EU, doznaje se iz Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙