FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luka Rijeka i HŽ zainteresirani za prijevoz auto dijelova u Slovačku

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Luka Rijeka i Hrvatske željeznice(HŽ) zainteresirane su za prijevoz automobilskih dijelova za tvornicuHyundai Kie u Slovačkoj, koja će početi raditi 2006. izjavio jehrvatski ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmetanakon sastanka sa slovačkim ministrom prometa, pošte itelekomunikacija Pavolom Prokopovičem.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Luka Rijeka i Hrvatske željeznice (HŽ) zainteresirane su za prijevoz automobilskih dijelova za tvornicu Hyundai Kie u Slovačkoj, koja će početi raditi 2006. izjavio je hrvatski ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta nakon sastanka sa slovačkim ministrom prometa, pošte i telekomunikacija Pavolom Prokopovičem.

Hrvatski i slovački ministar razgovarali su danas o modelima finaciranja izgradnje autocesta u Hrvatskoj, suradnji u rekonstrukciji željezničke infrastrukture, budući se u obje zemlje provodi modernizacija željeznice, korištenju luke Rijeka i Ploče, te razvoju turizma.

Luka Rijeka i HŽ zainteresirane su da prijevoz kontejnera automobilskih dijelova za tvornicu Hyundai Kie u Slovačkoj i to je vrlo interesantan posao za Hrvatsku, te će im hrvatsko resorno ministarstvo pružiti potporu u dobivanju tog posla, rekao je Kalmeta.

Dodao je da su konkurenti za dobivanju tog posla još koparska i hamburška luka, pa će se sutra slovački ministar upoznati sa mogućnostima riječke luke. Riječ je o prijevozu 250 kontejnera dnevno ili 15 tisuća kontejnera godišnje, što čini oko 20 posto od ukupnog kontejnerskog prometa u luci Rijeka, a dobivanjem tog posla promet bi se povećao za 21 posto.

Prokopović je kazao da je za Slovačku izbor luke izuzetno važan i smatra da riječka luka ima povoljne uvjete, ali da je za izbor važna konkurentnost cijena u luci i na željezničkoj infrastrukturi.

Naglasio je da se u Slovačkoj razvila automobilska industrija koja bi do kraja 2008. trebala proizvoditi oko 900 tisuća automobila godišnje, čime se otvara prostor za hrvatske luke za primanje tereta autodijelova. Projekt izgradnje tvornice Hyundai Kie, primjerice, vrijedan je milijardu i pol američkih dolara, a u Slovačkoj tvornice imaju i Volkswagen i Peugeot-Citroen.

Početkom travnja predstavnici HŽ-a trebali otići u Slovačku i predstaviti svoju ponudu koju su izradili zajedno sa riječkom lukom.

Slovački ministar pokazao je veliki interes za hrvatski model i izvore finaciranja gradnje autocesta, budući se gradnja te infrasturkture u Slovačkoj financira iz proračuna.

Također su razgovarali i modernizaciji željeznica, te načinu korištenja fondova Europske unije za tu namjenu, jer Slovačka iz tih fondova osigurava 50 do 70 posto sredstava za modernizaciju željezničke infrasturkture.

Prokopović je Kalmetu izvijestio o privatizaciji kargo željezničkog prometa i dviju slovačkih zračnih luka, a ponudio je i slovačku pomoć i iskustva u korištenju fondova EU za izgradnju infrasturkture.

Kad je riječ o turizmu slovački gosti su na 10. mjestu po posjetima Hrvatskoj, koja im je prva destinacija, kazao je Kalmeta, dodajući da je lani Hrvatsku posjetilo nešto manje od 200 tisuća slovačkih turista koji su ostvarili nešto više od milijun noćenja.

Već nekoliko godina bilježimo pad slovačkih turista od dva do osam posto i stoga je za svibanj dogovoren sastanak radne skupine o turizmu, kako bi se to zaustavilo, najavio je Kalmeta.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙